- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τσακαλώτος ρίχνει ευθύνες στους θεσμούς για τα υπερπλεονάσματα
«Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί»
Ευθύνες στους θεσμούς για τα υπερπλεονάσματα των περασμένων ετών καταλογίζει ο Ευ. Τσακαλώτος
Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ευθύνη για τα υπερπλεονάσματα των περασμένων ετών και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε περισσότερα μέτρα απ' ότι χρειαζόταν. Απαντώντας στον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντί να υποστηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση συμβιβάστηκαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πίεζε για περισσότερα μέτρα.
Στο πλαίσιο της ψήφισης του απολογισμού του 2017 από την Ολομέλεια, ο κ. Σκυλακάκης είχε προηγουμένως αναφερθεί στα υπερπλεονάσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μιλήσω κυρίως για τον ελέφαντα στο δωμάτιο του 2017, που είναι το περίφημο υπερπλεόνασμα που παρατηρήθηκε τη χρονιά εκείνη. Το 2017 η συμφωνία με τους δανειστές που υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, είχε 1,75% στόχο. Αυτό μπορούσε να συμφωνήσει και να εκτελέσει χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο το οποίο είχε υπογράψει. Η τελική εκτέλεση με τα τελευταία στοιχεία δεν ήταν 3,9%, ήταν 4,18%. Πήγαμε σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια περισσότερο πλεόνασμα απ' αυτό που ζητούσε ο κ. Σόιμπλε και 4 δισεκατομμύρια νομίζω ότι είναι δύο φορές το mail Χαρδούβελλη κι αυτά τα 4 δισεκατομμύρια ήταν επιπλέον αυτών που είχαμε συμφωνήσει».
Ο υφυπουργός Οικονομικών προσέθεσε επίσης ότι τα 4 δισεκατομμύρια περιοριστική πολιτική είχαν μια πολύ συγκεκριμένη και απλή συνέπεια, επισήμανε ότι η κυβέρνηση τότε, στη δική της εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2017, είχε προϋπολογίσει ανάπτυξη 2,7% και πέτυχε 1,5% και σημείωσε ότι το 2,7% είναι πολύ κοντά στο 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση της ΝΔ τον επόμενο χρόνο. «Δεν είναι κανένα τεράστιο νούμερο. Μπορεί να επιτευχθεί φτάνει να μην ασκείς περιοριστική πολιτική χωρίς λόγο», υπογράμμισε.
Φταίνε οι θεσμοί, λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Παίρνοντας τον λόγο, μετά την ομιλία του κ. Σκυλακάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άργησε τη δεύτερη αξιολόγηση γιατί είχε το ΔΝΤ που πίεζε για τα μέτρα και τα αντίμετρα.
«Θυμάστε τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε και μας κόστισαν πάρα πολύ πολιτικά;», είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών και προσέθεσε: «Εκεί έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί η συζήτηση για τα μέτρα, αντίμετρα, όπως εσείς ομολογείτε, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί έτσι, όπως μας έλεγε το ΔΝΤ, όχι υπερπλεόνασμα θα είχαμε, θα φτάναμε στο 1%. Ο Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να λύσει τις διαφορές, είπε να κάνουμε τα μέτρα-αντίμετρα και το επέβαλαν. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί αντί να υποστηρίξουν και να έχουν το θάρρος της γνώμης ότι λέει ανοησίες το ΔΝΤ ότι θα φτάσουμε σε 1% πλεόνασμα, γιατί είχαν σχεδόν τους ίδιους υπολογισμούς που είχαμε εμείς, είπαν ας γίνει ο συμβιβασμός, γιατί τα είχε βρει το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε».
«Έτσι έγινε. Και αυτό είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και προβληματικό, ότι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν το θάρρος της άποψής τους. Και το υπερπλεόνασμα είναι και αυτό μέρος αυτού. Θυμάμαι το 2017, όταν συζητούσαμε αντίστοιχη ανασκόπηση δαπανών σαν αυτό που κάνετε εσείς, κύριε Σκυλακάκη, εμείς λέγαμε ότι θα σώσουμε 700 εκατομμύρια, έλεγαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 500 εκατομμύρια και το ΔΝΤ έλεγε 20 εκατομμύρια. Και γι' αυτό παίρναμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, γιατί πάντα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμβιβάζονταν με το ΔΝΤ. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί στην ουσία η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Και έλεγαν: "Δεν μας νοιάζει". Θυμάστε τα λόγια και του Ρούτε και της Μέρκελ: "Χωρίς ΔΝΤ, πρόγραμμα απλώς δεν υπάρχει". Και μας ανάγκαζαν να πάρουμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόμασταν και μας ανάγκαζαν στο τέλος της χρονιάς να μη δώσουμε περισσότερο κοινωνικό μέρισμα, γιατί και τότε αμφισβητούσαν τους αριθμούς που είπε ο κ. Σκυλακάκης», κατέληξε επί του θέματος ο κ. Τσακαλώτος.
Περιοριστική πολιτική χωρίς λόγο
Η πολιτική του μαξιλαριού ήταν λάθος ανέφερε και καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια που «μάζεψε» από το 2016 μέχρι το 2018, δεν ήτανε η μόνη περιοριστική πολιτική που άσκησε. Σημείωσε ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκαν ταυτόχρονα τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη των πολιτών κατά 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, όπως είπε ο υφυπουργός, φορολόγησε κατά 11,4 δισεκατομμύρια παραπάνω από ό,τι ζητούσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε σε αυτά και φορολογικό βάρος άλλα 18 δισεκατομμύρια, άθροισμα κοντά στα 30 δισεκατομμύρια επιπλέον φορολογικό βάρος από αυτό που ήταν αναγκαίο.
«Αυτό ήταν το θεμελιώδες λάθος του 2017. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται αυτό το λάθος. Καταλαβαίνω τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτό, αλλά, ό,τι και να πούμε, ήταν λάθος. Όσο, λοιπόν, δεν παραδέχεται αυτό το λάθος δεν θα μπορεί να κοιτάξει και τους λόγους για τους οποίους ηττήθηκε και το τι θα κάνει στη συνέχεια», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαντά στις καταγγελίες εργαζομένων για αυξημένη πίεση στα πληρώματα
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κράτος»
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.