Πολιτικη & Οικονομια

Μενδώνη: Τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στον τόπο τους

Ποιο είναι το «βασικό όπλο» της υπουργού Πολιτισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίνα Μενδώνη
Λίνα Μενδώνη / © INTIME NEWS/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Είναι απλά θέμα momentum και κάποια στιγμή θα γίνει, θα επιστρέψουν τα Γλυπτά στον τόπο τους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είναι απλά θέμα momentum και κάποια στιγμή θα γίνει, θα επιστρέψουν τα Γλυπτά στον τόπο τους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσιάζοντας το βασικό όπλο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει το momentum να επιστρέψουν τα γλυπτά στον τόπο που τα δημιούργησε. Είναι θέμα momentum. Νομίζω το momentum θα υπάρξει κάποια στιγμή. Εφόσον έχει ενταθεί και η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο, αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες κινήσεις», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να διατηρούμε το ζήτημα των Γλυπτών στην επικαιρότητα. «Η Ελλάδα όπως ξέρετε έχει τη σταθερή της θέση για τα Γλυπτά. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θεωρούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε συστηματικά, είναι να θέτουμε διαρκώς το θέμα. Ιδιαίτερα στα διάφορα Fora, είτε είναι πολιτικά, όπως είναι η περίπτωση του συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, είτε είναι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι η Unesco. Πριν από τρεις μέρες, που ήμουν στο Παρίσι, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τη Γενική Διευθύντρια κ. Αζουλέ, θέσαμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οφείλουμε να το φέρνουμε συνεχώς στην επικαιρότητα ώστε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη. Τελικά το Βρετανικό Μουσείο έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν τα ποσοστά της κοινής γνώμης και μάλιστα της βρετανικής δηλώνουν τόσο πολύ υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και με πολύ ένταση είναι να κρατάμε διαρκώς το θέμα στο προσκήνιο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ