- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μητσοτάκης: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κίνας
«Οι δύο επισκέψεις εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη Σι Τζιπίνγκ.
«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μνημόνευσε και ο Κινέζος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, σε άρθρο του, όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζητησή τους παραγωγική και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.
«Διεύρυνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλοσώρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρέυματος από την Κίνα στη χώρα μας.
Όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο. Αυτό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κίνας υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν η μια στην άλλη.
«Έχουμε ευκαιρία να μελετήσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων που θα αποτυπωθούν στην υπογραφή 16 συμφωνιών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η παρουσία μου στη Σαγκάη, αλλά και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν νέα εποχή στις σχέσεις μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε την Κίνα όχι απλώς μεγάλη δύναμη, αλλά μια χώρα που κατέκτησε πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και οικονομικοπολιτικό ρόλο.
«Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια μετά τη δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.
Σι Τζιπίνγκ: Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας
«Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κίνας απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά την έναρξη των συνομιλιών.
Ο Σι Τζινπίνγκ σχολίασε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό.
«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία» υπογράμμισε.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας τόνισε ότι θέλει να μεταφέρει τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. «Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε.
«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
«Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης».
«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.