Πολιτικη & Οικονομια

Ακατάλληλο 277

Για κάποιον που ασχολείται με την Πολιτική Επιστήμη, τα προγράμματα των κομμάτων που δραστηριοποιούνται στη Βουλή των Ελλήνων είναι ανέκδοτα.

2870-71204.jpg
Γρηγόρης Βαλλιανάτος
ΤΕΥΧΟΣ 277
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics.jpg

Για κάποιον που ασχολείται με την Πολιτική Επιστήμη, τα προγράμματα των κομμάτων που δραστηριοποιούνται στη Βουλή των Ελλήνων είναι ανέκδοτα. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα «σοσιαλιστικό», και φυσικά κουβαλάει την ερώτηση που ταλανίζει τον πολιτικό αυτό χώρο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που δεν είναι άλλο απο το τι θα κάνει με την ελεύθερη αγορά και τη διαχείρηση της παγκοσμιοποίησης, πώς θα αντιμετωπίσει τα συνδικάτα των προνομιούχων αλλά και την επέκταση του διεθνούς κεφαλαίου σε σχέση με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Τελευταία στρατεύεται στην «πράσινη ανάπτυξη», μια καινούργια πρόταση που θα πάρει καιρό να εφαρμόσει, αλλά είναι νέο πεδίο που του εξασφαλίζει μια περίοδο χάρητος.

Το ΚΚΕ είναι κόμμα κρυστάλλινης καθαρότητας, στασιμότητας και αντίδρασης, και δεν αντιμετωπίζει ιδεολογικά προβλήματα αφού έχει αφοσιωθεί στην προετοιμασία της «κατάληψης των χειμερινών ανακτόρων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ως κομμάτι της μεταπολιτευτικής σκηνής, και επιβιώνει ως ελληνική ταινία γεμάτη από το συναίσθημα και τις αρχές των κυρίαρχων ηθοποιών του, που σε μια απρόσμενη κίνηση τακτικής ανανέωσαν κατά τι το καστ και γι’ αυτό ξαναμοιράζουν τα ρούχα, παίζοντας τάβλι και συζητώντας αν θα βελτιώσουν ή θα ανατρέψουν το σύστημα.

Ο ΛΑΟΣ, η όψη του φασισμού που ο Μ. Χατζιδάκις μας παρακαλούσε να μη συνηθίσουμε, καλπάζει σε ΜΜΕ και συνειδήσεις ανενόχλητος ιδεολογικά, καθώς η ΝΔ προσπαθεί να μη διώξει ψηφοφόρους προς το μέρος του, ενώ τα άλλα κόμματα δεν του τη λένε, γιατί όλοι τσιμπολογούν απο το πλούσιο πτώμα του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλείας, του συντηρητισμού και της ηθικολογίας.

Αφήσαμε τη ΝΔ τελευταία, καθότι η προεκλογική της περίοδος (για την εκλογή νέου προέδρου μιλάμε) μας αποκαλύπτει ιδιαίτερα ξεκαρδιστικές πλάκες!

Στο Τίποτε που περιγράφουν οι προεκλογικές αναφορές των υποψηφίων προέδρων σε θέματα ιδεολογίας, αναφέρεται συχνά πυκνά και με αυταπάρνηση η έννοια του «κοινωνικού φιλελευθερισμού»!

Τους έχουν δώσει άραγε λάθος σκονάκι; Παίρνουν κάτι που δεν μας δίνουν; Ξέρουν κάτι που δεν μας περνά απ’ το μυαλό;

 

Πού κολλάνε στο βίο και την πολιτεία της ΝΔ που γνωρίζουμε βασικές συνιστώσες του κοινωνικού φιλελευθερισμού που όλοι γνωρίζουμε, όπως η Ανοιχτή Κοινωνία, ο Διαφωτισμός, η αποδοχή του Άλλου και του διαφορετικού, ο γλωσσικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, εθνικός και σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός, η ένταξη των μεταναστών, η αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, ο απόλυτος διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους κτλ κτλ κτλ.

Στην ιδεολογική αφασία που βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι, καλά θα κάνουν να προβλέψουν μαντρόσκυλα για τα πρόβατα που φεύγουν απ’ το μαντρί.

 

Όσο για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους πως συλλαβίζουν κοινωνικό φιλελευθερισμό, ας το αφήσουν για την ώρα! Και μόλις εγκατασταθεί ο/η πρόεδρος γελάμε όλοι μαζί και κάνουμε εγγραφή σ’ ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο για να ξεστραβωθούμε.

 

Άκου «κοινωνικό φιλελευθερισμό», η Νέα Δημοκρατία!  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.