- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Λουκέτο έπειτα από 112 χρόνια για το Delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι»
Κατέβασε ρολά και διά παντός τις πινακίδες το ιστορικό κατάστημα
Έκλεισε έπειτα από 112 χρόνια το ιστορικό Delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι». Άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στην οδό Σταδίου το 1907.
Οριστικό λουκέτο έπειτα από 112 χρόνια λειτουργίας μπήκε στο ιστορικό Delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι». Οι τίτλοι τέλους έπεσαν μαζί και με το κατέβασμα των πινακίδων του πριν από λίγες ημέρες στο κατάστημα της Πλατείας Κλαυθμώνος όπου πλέον στεγάζεται υποκατάστημα άλλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Το κατάστημα που δημιούργησαν οι Αφοί Βασιλόπουλοι άνοιξε αρχικά στην οδό Σταδίου το 1907 και μεταφέρθηκε το 2012 επί της Πλατείας Κλαυθμώνος.
Σύμφωνα με τον «Αθήνα 984», η ιστορία του καταστήματος το οποίο για πολλά χρόνια αποτελούσε συνώνυμο των εκλεκτών προϊόντων ξεκίνησε το 1907 όταν οι επιχειρηματίες Αλεξάνδρου και Τσολίνα, άνοιξαν στην οδό Σταδίου 19, την επιχείρηση με τη γνωστή ταμπέλα «εδώδιμα αποικιακά».
Το 1950 η ιδιοκτησία πέρασε στους αδερφούς, Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, οι οποίοι εμπλούτισαν τα εμπορεύματα με νέα και καθιέρωσαν το μαγαζί στους υψηλούς κύκλους της Αθήνας.
Το 2008 αγοράστηκε από τους Γιώργο και Παναγιώτη Μαστοράκο, πατέρα και υιό, οι οποίοι συνέχισαν τη διατήρηση του καλού ονόματος που είχε χτίσει η οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ειδικής γαστρονομίας, για τα οποία ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές της Αττικής.
Το ιστορικό μαγαζί καίγεται ολοσχερώς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2012. Το μόνο που σώθηκε τότε ήταν η ταμπέλα που κοσμούσε την πρόσοψη. Μόλις 2,5 μήνες μετά, το κατάστημα επαναλειτουργεί και η ταμπέλα του υψώνεται και πάλι λίγο πιο κάτω, επί της Πλατείας Κλαυθμώνος. Μεγάλη βιτρίνα και ιδιαίτερης αισθητικής ξύλινη πόρτα, ενώ ο εσωτερικός χώρος διακοσμείται με δεκάδες ασπρόμαυρα κάδρα που απεικονίζουν την παλιά Αθήνα, αναφορά στο παρελθόν του καταστήματος.
Η τελευταία πράξη της ιστορίας γράφτηκε πριν από μερικές μέρες όταν οι ιστορική ταμπέλα κατέβηκε και πάλι. Η υποβάθμιση της περιοχής μετά τα γεγονότα σε συνδυασμό με την ύφεση, την μείωση της αγοραστικής δύναμης και την στροφή σε πιο οικονομικές επιλογές δεν βοήθησαν την Delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι» να βρει τα πατήματα της. Μέσω της ένταξης του καταστήματος πέρυσι τον Δεκέμβριο στο δίκτυο της Spar ουσιαστικά απολέσθηκε ο χαρακτήρας του ντελικατέσεν, ενώ στην περιοχή εντάθηκε ο ανταγωνισμός με την λειτουργία σούπερ μάρκετ Μασούτη στην πλατεία Κοραή.
Οι μέτοχοι πήραν την απόφαση να παραχωρήσουν τον χώρο στην αλυσίδα Κρητικός η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται δυναμικά κυρίως στην Αττική. Χαρακτηριστικό της δυναμικής της είναι ότι το 2018 πραγματοποίησε πωλήσεις 310 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 35% σε σχέση με το 2017.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η στήριξη της κοινωνίας δεν σταματά σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Η επίκληση της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ
Ο βουλευτής Χανιών αμφισβητεί το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας
Στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
Τι προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση
Αφήνει αιχμές για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχαιρετά τον «Καπετάνιο» του Παναθηναϊκού
Επιβεβαιώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ - Αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,8%
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις
«Έμαθες τι σημαίνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος για σένα;»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι
Αντικαθιστά την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ μετά την αποπομπή της
Πώς η κρατική αρωγή μπορεί να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ασφάλιση κατοικιών, σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά
Έργο εθνικής σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση του κόστους
Τα «πηγαδάκια» και οι τόνοι που ανέβηκαν επικίνδυνα
Οι παρεμβάσεις που φέρνει σε νέο νομοσχέδιο το Υπουργείο Εργασίας
«Ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι επιμέρους εθνικές ιδιαιτερότητες»
Με C-27 ταξίδεψε στη Σλοβενία
«Δεν ανησυχούμε υπέρμετρα για κρίση χρέους στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.