Πολιτικη & Οικονομια

Πρόγευμα Εργασίας του ΔΙΚΤΥΟΥ με την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Margot Wallström

«Η κοινή ευρωπαϊκή συνύπαρξη του Σκανδιναβικού Βορρά με τον ευρωπαϊκό νότο και η φεμινιστική διάσταση στην εξωτερική πολιτική»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled-1.jpg

Καλεσμένη του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και πρώην επίτροπος Margot Wallström

Ένα ακόμη Πρόγευμα Εργασίας του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ολοκληρώθηκε με προσκεκλημένη την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και πρώην επίτροπο της ΕΕ Margot Wallström. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία αφορούσε τη σχέση του Σκανδιναβικού Βορρά με τον Ευρωπαϊκό Νότο αλλά και τη φεμινιστική διάσταση στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικοί με εμπειρία διεθνών σχέσεων, ανώτατοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβεις ξένων χωρών και Έλληνες, η ηγεσία του Ελληνό-Σουηδικού επιμελητηρίου και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, καθηγητές διεθνών σπουδών, εκδότες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου καλωσορίζοντας την ομιλήτρια και πρώην συνάδελφό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή συνύπαρξη των δύο χωρών, Σουηδίας και Ελλάδας, με όλους τους συμβολισμούς που φέρουν ως προς τον Σκανδιναβικό Βορά και Ευρωπαϊκό Νότο αντίστοιχα και παρά τις μεγάλες διαφορές τους ως προς το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό μοντέλο και την ιστορική τους εξέλιξη. 

«Κοινές αξίες, αρχές αλλά και η παρόμοια θεσμική συγκρότηση σε κρίσιμους τομείς στηρίζουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου, θίγοντας ακόμα το μεγάλο ζήτημα της περαιτέρω σύγκλισης και συνεργασίας. Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ έθεσε και την ιδιαίτερη συμβολή του ζητήματος ισότητας των φύλων στην διαμόρφωση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στις γειτονικές στην Ελλάδα περιοχές, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και τη συμβολή του στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των ρυθμών ανάπτυξης, όπως μαρτυρούν πολλές επιστημονικές μελέτες.

wb_wallstrom2.jpg

Η κυρία Wallström στην ομιλία της αναφέρθηκε στη δομή και τη λειτουργία του Σκανδιναβικού Μοντέλου και την επίδρασή του στις σχέσεις με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την αμοιβαία αξιοπιστία μεταξύ κράτους και πολιτών και αναφέρθηκε στην αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της Σουηδίας που παραμένει όμως εκτός ευρωζώνης και εξακολουθεί να εκφράζει αντιδράσεις ως προς την συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όσον αφορά τη διεθνούς απήχησης και αναγνώρισης, άσκηση φεμινιστικής πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις ειδικές εκδόσεις με οδηγίες και κανόνες που έχουν εκδοθεί από το σουηδικό ΥΠ.ΕΞ. επί θητείας της καθώς και στην υιοθέτηση των πολιτικών αυτών από τον ΟΗΕ. Συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις που επηρέασαν οριζόντια διάφορες γενιές και κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη υψηλότατων ποσοστών πραγματικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

wb_wallstrom3.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.