Πολιτικη & Οικονομια

100 μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου - Νικητές και ηττημένοι

Πολιτικοί αναλυτές, ακαδημαϊκοί και επικοινωνιολόγοι κάνουν μια πλήρη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές
Εκλογές / © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Hμερίδα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος διοργάνωσαν οι εταιρείες aboutpeople και Cloud7 - Πήραν μέρος πολιτικοί αναλυτές, ακαδημαϊκοί και επικοινωνιολόγοι.

Εκατό ημέρες μετά τις εκλογές της 7ΗΣ Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, την οποία διοργάνωσαν οι εταιρείες aboutpeople και Cloud7 και στην οποία πήραν μέρος πολιτικοί αναλυτές, ακαδημαϊκοί και επικοινωνιολόγοι.

Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν οι κ.κ. Θωμάς Γεράκης, Παναγιώτης Κουστένης, Γιάννης Μαυρής και Δημήτρης Μαύρος. Την συζήτηση συντόνισε ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople κ. Πέτρος Ιωαννίδης.

Ο κ. Θωμάς Γεράκης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε συρρίκνωση του εκλογικού σώματος – και κατ’ επέκταση πρόβλημα, συρρίκνωση της δημοκρατίας -  με τη συμμετοχή από το 71% το 2009 να πέφτει στο 58% στις πρόσφατες εκλογές. Επεσήμανε επίσης ότι τα πρόσωπα των πολιτικών αρχηγών έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Σημείωσε με έμφαση ότι ήταν περισσότερο εκλογές Αρχηγών και λιγότερο εκλογές κομμάτων. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα ποσοστά του δικομματισμού τα οποία επανήλθαν στα επίπεδα προ μνημονίου.

imerida.jpg

Ο πολιτικός επιστήμονας κ. Παναγιώτης Κουστένης έκανε λόγο για επιστροφή στο δικομματισμό και στην κανονικότητα. Τόνισε με έμφαση ότι οι ευρωεκλογές επηρέασαν το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλία. Ο κ. Κουστένης χαρτογράφησε τις εισροές προς τη ΝΔ με 200.000 ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερες από τα λοιπά κόμματα, περίπου 230.000.

imerida1.jpg

Για την επιστροφή της χώρας σε μια νέα κανονικότητα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με τα σημάδια των μνημονιακών χρόνων να είναι ακόμα εμφανή,  έκανε λόγο ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που μπορούμε να μιλήσουμε για «ελληνική μεταδημοκρατία». Παράλληλα ο Γ. Μαυρής ανέλυσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποχής και την εξέλιξη της στα χρόνια της κρίσης.

Ο  κ. Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι οι Έλληνες, από το στάδιο του πένθους, έχουν φτάσει στο στάδιο της αποδοχής. Αυτό που έπαιξε ρόλο στις πρόσφατες εκλογές ήταν το αφήγημα του μέλλοντος με όρους βελτίωσης και όχι μόνο του παρόντος. Παράλληλα ανέλυσε τον όρο της «νεοσυστημικότητας» και αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες του «νεολαϊκισμού». Τέλος, αναφέρθηκε στα διλλήματα των εκλογών και πως αυτά επηρέασαν την στρατηγική και την επικοινωνία των κομμάτων.

imerida2.jpg

Στο δεύτερο πάνελ, ο Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Γεράσιμος Μοσχονάς έκανε μια διεξοδική ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, με έμφαση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι το 31,5% θεωρείται καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως το 39,85% αποτελεί εκτόξευση της ΝΔ. Παράλληλα επεσήμανε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο από την ίδρυση της ΝΔ άλμα σε ποσοστό ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και ότι το 39,85% είναι το υψηλότερο την περίοδο των μνημονίων.

Ο ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης κ. Ηλίας Νικολακόπουλος σε μια συγκροτημένη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, έκανε λόγο για «εκλογές εμπέδωσης». Με αυτή την παραδοχή, θα πρέπει να σκεφτούμε και το νέο εκλογικό σύστημα και πως αυτό θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν. Παράλληλα ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε για την ψήφο των εκτός επικρατείας, τα προβλήματα που υπάρχουν με την εφαρμογή του, καθώς και για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και των ασφαλιστικών δικλείδων που χρειάζεται να προβλεφθούν.

Από την πλευρά του ο  υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος στην εισήγησή του ανέφερε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι ένα εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα».

Αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας να δοθούν όλες οι διευκολύνσεις που απαιτούνται προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο που διαμένουν, έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως «είναι εξαιρετικά θετικό ότι στο σύνολό τους τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν επί της αρχής σε κάτι τέτοιο». Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Λίνα Παπαδάκη.

Το τρίτο πάνελ το οποίο ήταν αφιερωμένο στην επικοινωνία συντόνισε ο πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας κ. Ηλίας Τσαουσάκης από την Cloud7. Σε αυτό συμμετείχαν οι Ευτύχης Βαρδουλάκης, Αγγελική Γαζή, Στέλιος Ζωντός και Αίγλη Μπαλαμάτση.

Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης σημείωσε ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου κρίθηκαν κυρίως σε επίπεδο στρατηγικής. Και συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, από τις απαντήσεις που δόθηκαν στα διλήμματα που ετέθησαν τα τελευταία 5 χρόνια. Κατά τον κ. Βαρδουλάκη ήταν εκλογική αναμέτρηση καθαρών διλλημάτων, στα οποία η Νέα Δημοκρατία απάντησε σωστά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λάθος.

H κα Αγγελική Γαζή ανέπτυξε θεωρίες επικοινωνίας σχετικά με τις εκλογές και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η εικόνα στις αναμετρήσεις. Μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η χρήση του διαδικτύου στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Ο κ. Στέλιος Ζωντός εστίασε στον τρόπο που αξιοποιήθηκε η επικοινωνία στις καμπάνιες των κομμάτων από το 2012 ως το 2019, ενώ τόνισε ότι δε μπορεί να υπάρχει στρατηγική χωρίς επικοινωνία, αλλά και επικοινωνία χωρίς στρατηγική.

Η κα Αίγλη Μπαλαμάτση αναφέρθηκε αναλυτικά στις στρατηγικές που ακολούθησαν το κόμματα στα κοινωνικά δίκτυα,  στα ποσά που ξοδεύτηκαν σε διαφημίσεις στα social media την περίοδο των εκλογών και τους τρόπους και τα κανάλια που επέλεξαν να επενδύσουν. Ανέλυσε επίσης το περιεχόμενο των διαφημίσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ