Πολιτικη & Οικονομια

Θεοχάρης: Πόσο κόστισε στα έσοδα η κατάρρευση της Thomas Cook

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης ώστε η ζημία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να περιοριστεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα», αν δεν είχαμε την κατάρρευση της Thomas Cook, εκτίμησε ο Χάρης Θεοχάρης.

Για την υπόθεση της Thomas Cook και τους κυβερνητικούς χειρισμούς ώστε η ζημία για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού να περιοριστεί, μίλησε ο Χάρης Θεοχάρης. Ο υπουργός Τουρισμού, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε πως «βασικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται».

Όπως είπε, «από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και εγώ το Υπουργείο Τουρισμού, φροντίσαμε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα, προκειμένου να προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κατέρρεε η εταιρεία».

Μεταξύ των κυβερνητικών μέτρων στα οποία αναφέρθηκε είναι:

  • Ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για την στήριξη των θέσεων εργασίας,
  • αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία και
  • στήριξη μέσω της Ελληνικής Τράπεζας ανάπτυξης των εταιρειών που επλήγησαν.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς κλείνει η τουριστική χρονιά, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook επηρεάζει τη συνολική εικόνα.

«Αν μου θέτατε αυτό το ερώτημα 10 ημέρες νωρίτερα και δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook θα σας έλεγα πως η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης. Όμως, οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα» απάντησε ο κ. Θεοχάρης.