- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από Παρασκευή η καταβολή των συντάξεων χηρείας
«Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία για 66.000 περίπου συνταξιούχους, υλοποιούμε μια ακόμα βασική προεκλογική μας δέσμευση» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.
Από Παρασκευή η καταβολή των συντάξεων χηρείας. «Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία για 66.000 περίπου συνταξιούχους» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεων χηρείας) και απεστάλησαν σήμερα τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% στο 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε, αφενός μεν εξαιτίας της άμεσης ενεργοποίησης της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της έκδοσης εγκυκλίου από τη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 αφετέρου δε λόγω της υπερπροσπάθειας του προσωπικού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που εργάστηκαν αδιάκοπτα από την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου εφαρμογής, μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Συνολικά, έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα), εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό, λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση, λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.
Για τις συντάξεις που προέκυψε αύξηση, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και τα 290 ευρώ για το Δημόσιο.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες, από την ψήφιση του νόμου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019.
Συνολικά, η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε δεσμευθεί αρχικά.
Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας.
Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά για το συντονισμό και τη συνεργασία τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και ειδικά τον διοικητή Χρήστο Χάλαρη, καθώς και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, όπως επίσης και τους συνεργάτες μου, υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτη.
Πάνω απ' όλους όμως, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΕΦΚΑ που κατέβαλε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.