Πολιτικη & Οικονομια

Η νέα εθνική συνείδηση

Οι φόβοι ότι η οπισθοδρομική αριστερή Ελλάδα θα αντισταθεί στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο δεν επαληθεύονται

27207-103923.jpg
Λεωνίδας Καστανάς
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
big-graffiti-free-license-cc0.jpg
©Peter Heeling / everypixel

Ο Λεωνίδας Καστανάς γράφει για το μήνα του μέλιτος κυβέρνησης - πολιτών αλλά και τη συνέχεια.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι μακράν ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ότι η αλλαγή κλίματος στην ελληνική κοινωνία βαθαίνει. Και προς το παρόν έχει δείξει μόνο τις προθέσεις του. Αναμένονται οι δράσεις και τα αποτελέσματα. Οι επεμβάσεις σε μεταπολιτευτικά ταμπού όπως το άσυλο της παρανομίας και οι καταλήψεις, ή στην εκτεταμένη ελεύθερη ανομία που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση  φαίνεται να βρίσκουν ενθουσιώδη αποδοχή από τους πολίτες. Το έχω γράψει και στο παρελθόν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πλήρωσε εκλογικά και πολιτικά πολύ ακριβά την ιδεοληψία της ότι η παρανομία και το μπάχαλο είναι προοδευτικά φαινόμενα. Η αποδοχή των κυβερνητικών ενεργειών στα ζητήματα ασφάλειας έχει μεγάλη αποδοχή τόσο στους ψηφοφόρους του ΣυΡιζΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ (opinion Poll).

Το αυξημένο ποσοστό αισιοδοξίας (53%), η υψηλή δημοφιλία του πρωθυπουργού (51%), ή θετική γνώμη στα πρώτα δείγματα γραφής (55%) επιβεβαιώνουν απλά το μήνα του μέλιτος που διάγουν κυβέρνηση και πολίτες, πράγμα που ισχύει για όλες τις νέες κυβερνήσεις παντού και πάντα. Το ερώτημα είναι που θα βρίσκονται αυτά τα ποσοστά μετά από ένα χρόνο όταν θα υλοποιούνται τα βασικά σχέδια και οράματα και μετά από δύο χρόνια όταν θα αποδίδουν καρπούς. Διότι και η Εκπαίδευση και η Ασφάλεια και η Υγεία είναι πολύ σημαντικά για τον πολίτη όχι όμως όσο η Οικονομία. Όταν νιώθεις ανθηρό το πορτοφόλι σου όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Αισθάνεσαι ασφαλέστερος απέναντι στις κρατικές αδυναμίες. Από την άλλη ένα πλουσιότερο κράτος μπορεί κατά κανόνα να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Αρκεί να μην είναι διεφθαρμένο μέχρι το λαιμό.  Φυσικά όχι με την πολιτική των επιδομάτων φτώχειας στην οποία αρίστευσε η ο απεχθής αριστεροδέξιος λαϊκισμός.

Το χρήμα λοιπόν. Κατάργηση των capital controls, μείωση των άμεσων φόρων στην περιουσία, επιτάχυνση των επενδύσεων οι άμεσες κυβερνητικές δράσεις που αποδίδουν καρπούς, εδώ και τώρα. Αποτελέσματα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, η αύξηση των καταθέσεων με ρυθμό 1 δις το μήνα, η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου κλίματος για την Ελλάδα. Τα κολακευτικά κείμενα από την αλλοδαπή αυξάνονται. Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ο Όρμπαν της Μεσογείου. Η πρόβλεψη του Γ. Στουρνάρα για 3% ανάπτυξη δείχνει το δρόμο και αν επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία των ΕΛΣΤΑΤ και  EUROSTAT τότε μπορεί η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2020 να διεκδικήσει τη μείωση του θηριώδους πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να επανέλθει.  

Λίγο πριν τις εκλογές του 15 ο Αντώνης Σαμαράς είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα κάποιους CEO πολυεθνικών για να συζητήσει την πιθανότητα επενδύσεων. Τότε ο Τσίπρας ως σίγουρος επόμενος πρωθυπουργός τους απείλησε ότι αν το κάνουν κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, υπονοώντας ότι θα δημεύσει τις περιουσίες τους. Ήταν η εποχή που η Κούβα της Μεσογείου πλησίαζε το λιμάνι του Πειραιά υπό τις ιαχές του πλήθους. Σήμερα, η έναρξη του project του Ελληνικού είναι προ των πυλών, ενώ ξεκινάει και πάλι η λειτουργία του εργοστασίου της Sunlight, η  Pharmaten εγκαινιάζει μια δεύτερη μονάδα παραγωγής και η «Ελληνικός Χρυσός» δημιουργεί 1000 θέσεις εργασίας στην Χαλκιδική. Πριν μερικά χρόνια ακούγαμε «λυντσάρετε τον Πάχτα» και παρακολουθούσαμε καταδρομικές επιθέσεις ελλήνων guerrillas στις εγκαταστάσεις της.  

Αν η φετινή χρονιά κλείσει ομαλά χωρίς διεθνείς και εγχώριες αναταράξεις, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι το 2020 θα είναι η έναρξη μιας νέας εποχής. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ESM μας βλέπουν πλέον με άλλο πολύ καλύτερο μάτι, εικόνα που προβάλλεται αυτομάτως στις κυβερνήσεις και τις αγορές όλου του κόσμου. Κάπως έτσι ανοίγουν οι συζητήσεις για μεγάλα ντηλς και αναπτερώνονται οι ελπίδες των πολιτών ότι η λεγόμενη «κανονικότητα» έρχεται. Διότι αυτοί που μας χτυπούν την πόρτα με στόχο να επενδύσουν  ξέρουν  ότι θα τους ανοίξει μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει από πραγματική Οικονομία. Αν ήταν να τους ανοίξουν οι προφέσορες του μαρξισμού και οι κομισάριοι του σταλινισμού θα πήγαιναν αλλού. Όπως πήγαιναν όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα ήταν αλλού γι αλλού.

Οι φόβοι ότι η οπισθοδρομική αριστερή Ελλάδα θα αντισταθεί στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο δεν επαληθεύονται. Ολόκληρη ΔΕΗ αποδέχτηκε χωρίς κουβέντα τη γενναία μείωση του ποσοστού έκπτωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των υπαλλήλων της. Η επανέναρξη των ορυχείων χρυσού δεν συνάντησε αντιστάσεις. Ελάχιστοι πανεπιστημιακοί βρέθηκαν να καταγγείλουν την κατάργηση του ασύλου. Κιχ δεν ακούστηκε για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα σύλληψη αλλοδαπών λαθρεμπόρων ΜΕΣΑ στο χώρο της ΑΣΟΕΕ.  Μύτη δεν άνοιξε για την ακύρωση των εκτρωμάτων της εποχής Γαβρόγλου στην Εκπαίδευση.  Φυσικά και δεν πρόκειται για καινοφανείς αλλαγές υποδείγματος αλλά η αποδοχή είναι ενδεικτική της αλλαγής κλίματος.

Μπορείς να πείσεις ακόμα και τον τελευταίο δύσπιστο Έλληνα πολίτη για τα οφέλη της κοινωνίας των ανοικτών θεσμών και της ελεύθερης αγοράς, αρκεί να ξέρεις πως θα τα παρουσιάσεις. «Σπρώξε απαλά» είχα γράψει πρόσφατα. Αλλά σπρώξε σωστά. Δεν χρειάζονται αμφισημίες και μισόλογα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές τις οποίες κανείς, δεξιός και αριστερός  δεν θέλει να ξαναζήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνεις υπόνοιες ότι θα χρησιμοποιήσεις το μάθημα της Ιστορίας ως εργαλείο επιβολής της εθνικής συνείδησης. Μίλα για την συνολική εκπαιδευτική διαδικασία που εκτός των άλλων οφείλει να διαμορφώνει τη συνείδηση αυτή μέσα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον. Μίλα για τον κοσμοπολιτισμό αλλά και τον πατριωτισμό  ως στοιχεία προόδου.  Εξήγησε ότι η αριστεία δεν είναι μια έκφανση του ελιτισμού  αλλά ένας τρόπος διευκόλυνσης της κινητικότητας, σχεδόν το μοναδικό παράθυρο ανέλιξης  για τα παιδιά της  εργατικής τάξης και των μεταναστών.

Εξήγησε  ότι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται για να κλέψουν το βιος μας, αλλά και να το ήθελαν δεν θα μπορούσαν. Θα τους διευκολύνουμε νόμιμα να ανοίξουν δουλειές που θα παράγουν πλούτο στον οποίο όλοι έχουμε μερίδιο. Θα προκαλέσουν άλλες μικρότερες εγχώριες περιφερειακές επενδύσεις, θα μειωθεί η ανεργία, θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, θα επιστρέψουν τα ξενιτεμένα παιδιά μας, θα γίνουν δημόσια έργα, θα ……. Εξήγησε ότι κανείς εργοδότης  δεν απολύει τον υπάλληλο χωρίς λόγο, δεν τον συμφέρει. Αλλά οι απρόσκοπτες νόμιμες απολύσεις φέρνουν και εύκολες προσλήψεις και κυρίως μειώνουν τη μαύρη εργασία. Το σχεδόν 50% που παίρνουν στις εκλογές τα αριστερά νέο και παλαιοκομμουνιστικά κόμματα δείχνει ότι η μισή Ελλάδα δεν έχει δεδομένα όλα όσα αναφέρω. Το αντίθετο.

Δεν αναφέρομαι σε «ψεκασμένους»,  σε «πλανήτες Ε», σε «παρατράγουδα» κλπ. Γράφω για νοήμονες καθημερινούς ανθρώπους διαφόρων επιπέδων μόρφωσης που ακόμα πιστεύουν ότι όλα πρέπει να είναι κρατικά και τα κέρδη είναι μόνο παράνομα. Που βλέπουν τους επιχειρηματίες ως μαφιόζους. Αυτούς που στα χρόνια της μεταπολίτευσης  πείστηκαν ότι πρέπει να καταργήσουμε την παραγωγή  και να ζούμε με τα πακέτα,  τις επιδοτήσεις και τα δανεικά. Η μισή και βάλε Ελλάδα χρειάζεται επιμόρφωση στα δεδομένα του σύγχρονου κόσμου. Είναι κωμικό να της μιλάς για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Μίλα της πρώτα για τη 2η και την 3η. Οι διανοούμενοι στην Ελλάδα είναι κυρίως αριστεροί, δεν θα μιλήσουν ποτέ γι αυτά. Το βάρος πέφτει στους κεντρώους και δεξιούς πολιτικούς που καλούνται να διδάξουν ξανά στο έθνος τα στοιχειώδη. Αυτή είναι η νέα εθνική συνείδηση.   

Η  Ελλάδα όταν απώλεσε τον imitation σοσιαλισμό με τα λεφτά των άλλων, φλερτάρισε για λίγο με τον original σοσιαλισμό της βίας και της φτώχειας φοβήθηκε ότι θα πεινάσει και επέστρεψε στη δημοκρατία των ανοικτών θεσμών και της ελεύθερης αγοράς. Στο χέρι της είναι να μην ξαναμπεί σε τέτοια άκυρα και άκαιρα διλήμματα ποτέ πια. Ποτέ. Και αν κάτι περιμένουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου είναι να διώξει μακριά το μαύρο σύννεφο του δήθεν άλλου κόσμου που  είναι εφικτός, του κόσμου της δουλείας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ