- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μηταράκης: «Ατομικός κουμπαράς» η νέα επικουρική σύνταξη
Δεν θα είναι επιρρεπής ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις ούτε σε δημογραφικές πιέσεις
Μηταράκης: Η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά και δεν θα είναι επιρρεπής ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις ούτε σε δημογραφικές πιέσεις.
Για τις αλλαγές που αναμένονται στις επικουρικές συντάξεις και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως το νέο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος θα ακολουθήσει τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, που ήδη εφαρμόζονται σε προηγμένες δυτικές Δημοκρατίες. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα επέλθει έτσι μία εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως είπε, «θα υπάρχει αφενός μεν η κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική αφετέρου δε η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις, όπως βίωσαν με το χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία ούτε σε δημογραφικές πιέσεις, που δυστυχώς η χώρα μας, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές, θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες».
Όσον αφορά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως θα χρειαστεί να εδραιωθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης ατομικών λογαριασμών. Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού λογαριασμού του ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.
«Ουσιαστικά, πρόκειται για μία εξισορρόπηση ρίσκων, εν αντιθέσει με τη μέχρι τώρα λογική του ενός πυλώνα όπου 'όλα τα αυγά βρίσκονται στο ίδιο καλάθι', η οποία καθιστούσε τις συντάξεις ευάλωτες στις εκάστοτε συνθήκες. Βασικός στόχος εξάλλου παραμένουν οι αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, με πρώτη τη μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών, που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στην ενίσχυση της απασχόλησης, όσο και στο εισόδημα, που θα καταλήγει στις τσέπες των εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Όπως ανέφερε, στον τρίτο πυλώνα, που αφορά την προαιρετική ασφάλιση, θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, προκειμένου ο εργαζόμενος να επενδύσει στα δικά του αποταμιευτικά προϊόντα που ο ίδιος επιλέγει, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα εξασφαλίσει και επιπλέον εισόδημα σε εκείνους τους εργαζομένους που θα κάνουν αυτήν την επιλογή.
«Η ανυπαρξία στη χώρα μας του δεύτερου πυλώνα και ο πολύ μικρός τρίτος πυλώνας σημαίνει πως δεν έχουμε πολλούς εγχώριους επενδυτές, όπως έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και στο Χρηματιστήριο, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με την πλήρη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.