Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Από αύριο το πρωί στη διάθεση της Ελλάδας τέσσερα καναντέρ από Ιταλία και Κροατία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φωτιά στην Εύβοια μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.

«Πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών» ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα από τα Χανιά, όπου είχε μεταβεί για ολιγοήμερες διακοπές.

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη «μεγάλη μάχη και τον μεγάλο αγώνα που δίνουν κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά», ξεκαθάρισε ότι γίνεται «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό». Όπως είπε, «ό,τι μπορεί να γίνει, έχει γίνει, έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ακούν πάντα τις εντολές - οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία «είναι η μόνη αρμόδια, μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών».

Κυριάκος Μητσοτάκης/©INTIMENEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι έχει ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και «από αύριο το πρωί (σ.σ. Τετάρτη) θα έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερα ακόμη αεροσκάφη καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πυροσβέστες, οι οποίοι «τις τελευταίες 5 ημέρες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι, αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δύσκολη μάχη

«Σήμερα δίνουμε μια δύσκολη μάχη ενάντια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των ανθρώπων, η μετακίνησή τους σε ασφαλές μέρος και η διάσωση και προστασία των περιουσιών τους» ανέφερε από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έκτακτη σύσκεψη.

Η κατάσταση στην κεντρική Εύβοια είναι δραματική με τέσσερις οικισμούς να έχουν εκκενωθεί, την ώρα που ένας εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας υπέστη εγκαύματα και ένας πυροσβέστης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει ζητηθεί η συνδρομή βοήθειας από το εξωτερικό.