Πολιτικη & Οικονομια

«Ναι» στην άρση ασυλίας του Πολάκη από τη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παύλος Πολάκης
Παύλος Πολάκης © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ναι» στην άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση.

Με 163 ψήφους υπέρ για την πρώτη υπόθεση και με 162 για τη δεύτερη, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης διώκεται για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά στη φερόμενη παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η δεύτερη στη μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή.

Ειδικότερα, σε σύνολο 176 παρόντων βουλευτών, για την πρώτη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 163 και κατά 13. Για τη δεύτερη υπόθεση υπέρ ψήφισαν 162 και ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Της αποφάσης προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από τη συζήτηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομολίας του πρώην υπουργού ο οποίος έκανε λόγο για «ξεκάθαρη πολιτική δίωξη εις βάρος του» και πολιτική σκοπιμότητα.

Στην ομιλία του, ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να καλύψει την υπόθεση ΚΕΛΠΝΟΟ αλλά και να τον φιμώσει για την κριτική που σκοπεύει να ασκεί.  Λίγο μετά την έναρξη της ομιλίας του, στα έδρανα της αντιπολίτευσης προσήλθε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Έγινε η άρση της ασυλίας μου όταν την προηγούμενη εβδομάδα αποφυλακίστηκε ο κύριος Αριστείδης Φλώρος και έρχεται τη στιγμή που σε χρόνο ρεκόρ έρχεται η αποφυλάκιση, λόγω της αναγνώρισης του έντιμου πρότερου βίου και όχι λόγω των ποινικών κωδίκων, του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. 

«Η άρση της ασυλίας μου δείχνει την πολιτική σκοπιμότητα και τις μεθοδεύεις», τόνισε ο Παύλος Πολάκης.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε άλλες περιπτώσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που στις περιπτώσεις τους δεν έγινε άρση της ασυλίας τους. «Εγώ ζητάω να πάω επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο και υπουργός με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών», είπε. Όπως είπε «η επιλογή του άρθρου 86 θα σήμαινα πολιτική αυτοκτονία για τη ΝΔ, γιατί από την επιτροπή θα έβγαιναν στη φόρα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ». 

«Δεν υπάρχει ούτε μωρό παιδί σε αυτή τη χώρα το οποίο να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συζήτηση περί άρσης της βουλευτής μου ασυλίας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του υποψηφίου της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές κ. Σταμάτη Πουλή και της παραβίασης απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργό Οικονομικών επί συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά μία ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», ανέφερε ο Πάυλος Πολάκης.

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό «αυτή η συζήτηση συνιστά και μία αήθη προσπάθεια πολιτικής αντεκδίκησης προς το πρόσωπό μου υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή ακριβώς και το ξέρω, κι εγώ ταλαιπώρησα πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική μου θητεία. Αποτελεί επίσης μία προσπάθεια να με εξαναγκάσουν σε σιωπή ή να ακυρώσουν εκ των προτέρων την κριτική που θα ασκώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σε μία κυβέρνηση που υποσχόμενη επιτελικό κράτος όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στις επιτροπές συστήνει ένα κράτος Μαρίας Αντουανέτας με 440 μετακλητούς, ένα κράτος πρωθυπουργοκεντρικό».

Αμέσως μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Παύλος Πολάκης, το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μίλησε για προαποφασισμένη απόφαση και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από τη διαδικασία, όπως κι έγινε.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το επιχείρημα του κ. Πολάκη ότι πρόκειται περί πολιτικής δίωξης ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Τόνισε δε, ότι από την ομιλία του πρώην υπουργού και από όσα κατέθεσε αποδείχθηκε περίτρανα και με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι και οι δύο υποθέσεις για τις οποίες διώκεται, σχετίζονται με τα καθήκοντά του ως υπουργού.

«Σας καλούμε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών και να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε από αυτή τη διαδικασία και να μην ανεχτούμε τη κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος που δυστυχώς, κύριε πρόεδρε της Βουλής, έχετε και εσείς ευθύνη», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε χωρίς να ακούσει την άλλη άποψη για όσα ειπώθηκαν αλλά μόνο την άποψη του κ. Πολάκη», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σχολιάζοντας την αποχώρηση.

Παρών στη συζήτηση ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που έφτασε…. καθυστερημένος στην Ολομέλεια. Χθες, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον υπουργό της κυβέρνησής του αλλά τελικά άλλαξε γνώμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ