Πολιτικη & Οικονομια

30+30=30! Το επικοινωνιακό «κόλπο» με την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει. Ή θα εργαστεί για την πολιτική και τους πολίτες ή για την εξουσία.

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
enfia3.jpg

Στην πραγματικότητα η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν οικίες με αξία μέχρι 100 χιλ. ευρώ παραμένει η ίδια ακριβώς με αυτήν που είχε ψηφισθεί από πέρσι.

Ο Ν. και η Χ. μένουν σε ένα ιδιόκτητο σπίτι 70 τ.μ., και όταν άκουσαν τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρθ θεώρησαν ότι το ΕΝΦΙΑ τους θα μειωθεί για φέτος, κατά 30% όπως είχε ψηφισθεί πέρσι, και επιπλέον 30% όπως υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός. Τη μείωση 30% την είχαν ήδη υπολογίσει. Τους πήρε λίγο χρόνο να καταλάβουν ότι το 30% του Τσίπρα και το 30% του Μητσοτάκη δεν προστίθενται, αλλά είναι η ίδια έκπτωση, 30+30=30! Επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής σημαίνει να παρουσιάζεις ως δική σου πολιτική κάτι που έχει ήδη ψηφίσεις από πέρσι, και ο πολίτης να πιστεύει ότι έτσι είναι.    

Στις 28 Νοεμβρίου 2018 ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί χέρι χέρι στη Βουλή κυβερνητική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για σχεδόν 3,5 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων στο 30% για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ. Για το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ η μείωση του φόρου περιοριζόταν κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και με όριο τα 100 ευρώ. Έτσι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ έβγαινε στο 10%. Το Ποτάμι και το ΚΚΕ είχαν ψηφίσει παρών. Το κόστος της μείωσης ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε τότε στα 260 εκ. ευρώ. Η μείωση αφορούσε τα ακίνητα με μικρή αξία.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι εθνικές εκλογές κηρύχθηκαν για τον Ιούλιο. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλε προεκλογικά τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τη μείωση 30%. Προεκλογικά και τα δύο κόμματα υποσχέθηκαν γενναίες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα χρόνια. Η ΝΔ υποσχέθηκε οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% το 2020 και 20% το 2021. Η νέα κυβέρνηση θα ήταν που θα δρομολογούσε την αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις που είχαν ψηφίσει μαζί από πέρσι. Αλλά έτσι η μείωση επικοινωνιακά θα «μετρούσε» στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι η μείωση που είχε δεσμευτεί για το 2020 θα έλθει από το 2019, με μεσοσταθμική μείωση 22%. Τα ΜΜΕ πανηγύρισαν.  

Στην πραγματικότητα η μείωση για όσους έχουν οικίες με αξία μέχρι 100 χιλ. ευρώ παραμένει η ίδια ακριβώς με αυτήν που είχε ψηφισθεί από πέρσι. Δεν κερδίζουν ούτε ένα ευρώ έκπτωσης επιπλέον. Η νέα κυβέρνηση ακύρωσε τη μείωση που είχε ψηφιστεί από πέρσι 30% για τους 3,5 εκ. ιδιοκτήτες και την ξαναπέρασε ως δική της. Και η όποια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αφορά τα ακίνητα με μεγάλη αξία.  Καλοδεχούμενη, αλλά δεν φτάνει. Το μεγάλο αγκάθι με τον συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα με μεγάλη αξία παραμένει. Η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό άλλα 300 εκ. ευρώ.       

Ο προβληματισμός αφορά την επικοινωνιακή συμπαιγνία ΜΜΕ και κυβέρνησης, για την υποτιθέμενη έκπτωση 30%. Και το καίριο ερώτημα είναι τι προσφέρει στο ελληνικό κράτος η επίσπευση κατά έναν χρόνο της μείωσης στα ακίνητα με μεγαλύτερη αξία; Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει έναν φόρο στην περιουσία, και όχι π.χ. να μειώσει έστω 1% τις ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη; Γιατί πρόωρες παροχές, και όχι αναπτυξιακά μέτρα; 

Και τα ΜΜΕ πρόθυμα αναπαράγουν το παραμύθι για μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ ενώ ξέρουν ότι η μείωση έχει ψηφιστεί από πέρσι, ακυρώνεται, και ψηφίζεται πάλι ως νέα έκπτωση! Οι πολίτες έχουμε ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες δημοσιογράφους σε ανεξάρτητα ΜΜΕ, και όχι από δημοσιογράφους φερέφωνα της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουμε ανάγκη από πολιτική που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και σχεδιάζει τον δρόμο για την ανάπτυξη, και όχι από πολιτική επικοινωνιακής διαχείρισης της εξουσίας. Όταν οι πολιτικοί ηγέτες κοροϊδεύουν φτηνά τους πολίτες με επικοινωνιακά παιχνίδια, όταν δεν χρειάζεται παρά μόνο η αλήθεια, οι πολίτες που καθημερινά βιώνουν την πραγματικότητα της κρίσης, της ανεργίας και της υπερφορολογησης απαξιώνουν το σύνολο των πολιτικών προτάσεων καίγοντας και τις μεταρρυθμίσεις μαζί με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της εξουσίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει. Ή θα εργαστεί για την πολιτική και τους πολίτες ή για την εξουσία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ