Πολιτικη & Οικονομια

«Μπλόκο Βρούτση» σε συντάξεις-μαμούθ έως και 24.000 ευρώ τον μήνα

Προέκυψαν λόγω στρεβλώσεων του νόμου Κατρούγκαλου - Άμεση νομοθετική παρέμβαση προανήγγειλε ο υπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pensions.gif

Συντάξεις έως 24.000 ευρώ τον μήνα «έβγαζε» ο νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Προφορική εντολή για τη μη έκδοση συντάξεων άνω των 10.000 ευρώ μηνιαίως έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Αφορμή για αυτήν την απόφαση ήταν δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν», σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων για τις οποίες προκύπτουν συντάξεις από 8.000 έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως.

«Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα. Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Αυτό σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Έδωσα την εντολή για το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη, αλλά ηθικά δεν μπορούσα να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις» πρόσθεσε.

Νόμος Κατρούγκαλου: Δεν υπήρξε πρόβλεψη για ανώτατο πλαφόν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα ποσά αυτά προέκυψαν, καθώς ο «νόμος Κατρούγκαλου» δεν ορίζει πλέον κανένα ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης. Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «αβλεψία» και «αστοχία» του εν λόγω νόμου και προανήγγειλε την κατάθεση κατεπείγουσας νομοθετικής παρέμβασης. Παράλληλα, υποστήριξε πως «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για 5 μήνες και αδιαφόρησε», ενώ πρόσθεσε ότι «μερικές από αυτές τις συντάξεις είχαν ήδη δοθεί, δεν τις πρόλαβα».

Ποιους αφορά η απόφαση

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για συγκεκριμένες και σχετικά λίγες περιπτώσεις συνταξιούχων που αφορούν κυρίως ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών αλλά και ασφαλισμένους προερχόμενους από ΔΕΚΟ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ