Πολιτικη & Οικονομια

Παναγιωτόπουλος: Παρακολουθούμε όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

Το σχόλιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το ενδεχόμενο τουρκικής γεώτρησης νότια του Καστελόριζου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νίκος Παναγιωτόπουλος/©INTIMENEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Καλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά δεν αρκούν από μόνα τους για να λύσουν προβλήματα, το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα -το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ- όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή. Παράλληλα, προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα. Τη σχετική δήλωση έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την εξαγγελία της γείτονος περί προοπτικής γεώτρησης νοτίως του Καστελόριζου.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός, «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ. του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημειώνοντας πάντως: «Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε».

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), ο κ. Παναγιωτoπούλος τόνισε ότι δεν είναι ένα μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% με την Τουρκία, αλλά είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας που πρέπει να είναι ανοικτό σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης έστω σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπων για την αποκλιμάκωσή της. «Όμως θα εκτιμήσουμε από δω και πέρα και ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι επικοινωνίας» σχολίασε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό και υλικοτεχνικό κόστος που επωμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση αποστολών έρευνας διάσωσης και άλλων κοινωνικών δράσεων τους, ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε: «Η Πολιτεία έχει επιλέξει σε καιρό ειρήνης να υποστεί κάποια φθορά στα πλωτά και τα πτητικά μέσα, προκειμένου να κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον».

Παράλληλα, αφού παρατήρησε ότι η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί την κύρια αποστολή τους, γνωστοποίησε ότι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα εξετασθούν τρόποι για το πώς θα επιλυθεί το θέμα της επιβάρυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαπιστώνοντας ότι στην κοινωνία αλλάζει το κλίμα μόλις λάβουν δράση οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση φυσικών φαινομένων, κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν ότι «είναι ένας διακριτός ρόλος, ο οποίος θα συνεχιστεί μεν, ωστόσο, κύριο μέλημα αποτελεί η επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών και λειτουργικών δυνατοτήτων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο».

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι εξετάζεται η αλλαγή του Νόμου περί προμηθειών ώστε να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες που έχουν δοθεί για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Όπλων. Απώτερος σκοπός είναι, πρόσθεσε, να τρέξουν ταχύτερα τα κατά προτεραιότητα προγράμματα.

Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου έγιναν με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο, το πρώτο εξάμηνο του 2019 το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος κοινωνικής προσφοράς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον τομέα των αερομεταφορών ασθενών το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Στρατός Ξηράς εκτέλεσε 135 αποστολές, μεταφέροντας 190 ασθενείς, και η Πολεμική Αεροπορία 396 αποστολές, μεταφέροντας περισσότερους από 580 ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βράβευσε τον διοικητή του 691 Βιομηχανικού Εργοστάσιου Βάσης, συνταγματάρχη Αθανάσιο Χιώτη, για την περιβαλλοντική συμπεριφορά της μονάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Φίλος του Περιβάλλοντος». Οι άλλες δύο υποψήφιες μονάδες ήταν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η 110 πτέρυγα Μάχης.

Αποστολή του 691 ΒΕΒ είναι η παραγωγή προϊόντων για κάλυψη αναγκών συντηρήσεως του Στρατού Ξηράς και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως Ιατρικό και Βιομηχανικό οξυγόνο και άζωτο, καθώς και χρώματα διαφόρων τύπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ