Πολιτικη & Οικονομια

«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα

Τι είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην ΕΡΤ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
regling1
Κλάους Ρέγκλινγκ © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον. Τι είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην ΕΡΤ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον άφησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε θετική επί της αρχής τη μείωση των φόρων προσθέτοντας ότι πρέπει να μελετηθούν οι τρόποι, με τους οποίους θα επιτευχθεί.

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

Ερώτηση: Συζητήσατε για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γνωρίζουμε ότι ο στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη. Αν αυτό συμβεί, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην έναρξη συζήτησης για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων; Ο στόχος είναι υψηλός και για το 2023. Ο κ. Στουρνάρας έχει πει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι χαμηλότερος. Ο κ. Βαϊλμπριφ είπε ότι οι στόχοι δεν είναι για πάντα. Πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση;

Κλ. Ρέγκλινγκ: Δεν είναι σχετικό αυτή τη στιγμή. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι θα ακολουθούν το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο ιδιαίτερα όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020. Στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους όπου μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ανάπτυξη, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να μελετώνται συνολικά. Και αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου. Ωστόσο, δεν είναι της στιγμής. Δεν υπήρξε κάποια αμφισβήτηση. Το αντίθετο, υπήρξε επιβεβαίωση ότι φέτος και το επόμενο έτος, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα διατηρηθούν. Δεν τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

Ερώτηση: Θα το δούμε στο μέλλον;

Κ. Ρέγκλινγκ: Φυσικά. Το μέλλον είναι διαφορετικό από ότι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλά δεδομένα άλλαξαν. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε προς ποια κατεύθυνση. Η ανάπτυξη είναι το σημείο κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Γι’ αυτό πάντα δίνουμε έμφαση από την πλευρά του ESM. Έχουμε τα ίδια συμφέροντα με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Ερώτηση: Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Κάποιες θα εφαρμοστούν από το 2019. Οι περισσότερες το 2020 και το 2021. Συζητήσατε με τον κ. Σταϊκούρα; Πώς τις βλέπετε; Θεωρείτε ότι οι δεσμεύσεις επιτυγχάνονται; Αναφέρομαι κυρίως στο 2019 και στο 2020.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Συζητήσαμε υπό την ευρεία έννοια τη φορολογική πολιτική. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Για εμάς, το ερώτημα είναι τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής. Το ερώτημα είναι πώς χρηματοδοτείται καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται. Επίσης, πρέπει να συζητήσουμε και την άλλη πλευρά της ερώτησης. Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς. Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για το επίπεδο συνεργασίας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.