Πολιτικη & Οικονομια

Moody's: Η ΝΔ θα βρει υποστηρικτές στην Ευρωζώνη για το πρόγραμμά της

Ο οίκος χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Moody's
Moody's/©EPA/ANDREW GOMBERT

«Φιλική» προς τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και παροχή επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Αφού παρουσιάζει ως «πιστωτικά θετική» την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση των επενδύσεων είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αναποτελεσματική γραφειοκρατία, το ρυθμιστικό περιβάλλον και οι μακρές νομικές διαδικασίες είναι ορισμένα από τα εμπόδια που αποθαρρύνουν τους επενδυτές, σύμφωνα με τη Moody's.

Ενδεχόμενη επιτυχία στην προσέλκυση των επενδύσεων θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί περισσότερο από το 2% (βάσει τωρινών εκτιμήσεων), ενισχύοντας παράλληλα τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Απαραίτητη, όμως, θεωρείται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική πειθαρχία -παράγοντες που θα διατηρήσουν τη στήριξη της Ευρωζώνης (σ.σ. ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας) και θα βελτιώσουν την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Εφόσον οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή των μέτρων δεν θα έχουν αρνητικό πρόσημο, η Ελλάδα θα μπορεί να λαμβάνει περαιτέρω στήριξη, όπως επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, διατήρηση και ενίσχυση του κύκλου εμπιστοσύνης με τους δανειστές αυξάνουν και την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2032, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Με την προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου να είναι στις 23 Αυγούστου, η Moody's ξεκαθαρίζει ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον βαθμό που θα πάρει τελικά η χώρα.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει, ακόμη, ότι οι θεσμικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να συνοδευτούν από ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών και αλλαγή στάσης στη γενικότερη κουλτούρα πληρωμών.

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η Moody's επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να πιάσει τον στόχο του 3,5% στον προσεχή προϋπολογισμό για το 2020, καθώς ζητούμενο παραμένει να εδραιωθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. Αναφορικά με τον φετινό στόχο, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 3%, με τον συνολικό προϋπολογισμό να είναι σχεδόν ισοσκελισμένος, εκτιμά ο οίκος.

Πάντως, η Moody's θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρει αρκετούς υποστηρικτές στην Ευρωζώνη για το οικονομικό της πρόγραμμα, καθώς οι Ευρωπαίοι είχαν ανέκαθεν ταχθεί υπέρ της μείωσης των φόρων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Αυτό, όμως, επαναλαμβάνει η Moody's, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «χαλάρωση» στη δημοσιονομική πειθαρχία, την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει το 180% του ΑΕΠ (ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο) και για να μειωθεί, θα πρέπει να γίνουν πολλά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ