Πολιτικη & Οικονομια

Guardian: Έτοιμη η Νέα Δημοκρατία για τη νίκη

«Με ούριο άνεμο, ο κοσμοπολίτης πρώην τραπεζίτης διεξήγαγε μια ακούραστη εκστρατεία» αναφέρει για τον Κ. Μητσοτάκη σε ένα εγκωμιαστικό άρθρο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ένα εγκωμιαστικό άρθρο για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Guardian γράφει για μία επικείμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας την 7η Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να θέσει τέλος στην εποχή των εύθραυστων συνασπισμών με αποφασιστική νίκη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

«Καθώς ο ήλιος δύει πάνω από την Ακρόπολη, λούζοντας το μνημείο με το απαλό φως μιας ημέρας που τελειώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στο βάθρο με χαρούμενη διάθεση. Το σκηνικό μπορεί να είναι η πιο γνωστή τοποθεσία της αρχαιότητας, αλλά μπροστά του βρίσκεται μια γαλάζια και άσπρη θάλασσα, με το χρώμα της ελληνικής σημαίας να κυματίζει.

Ο άνθρωπος που είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας ανεβαίνει στο βάθρο. "Την Κυριακή η Ελλάδα θα γίνει μπλε, το γαλάζιο του ουρανού, το γαλάζιο της θάλασσας. Την Κυριακή ψηφίζουμε, τη Δευτέρα γυρίζουμε μια σελίδα". αναφέρει σε ένα εγκωμιαστικό κείμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Guardian.

«Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αναμονή. Η δημοκρατία μπορεί να παράγει απροσδόκητα αποτελέσματα, αλλά κάθε αναλυτής συμφωνεί ότι πρόκειται για εκλογή προκαταρκτικών συμπερασμάτων.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη για την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, με τις περισσότερες να υποδηλώνουν ότι το κόμμα βρίσκεται σε πορεία για να κερδίσει μια απλή πλειοψηφία σε μια σημαντική μετατόπιση για μια χώρα που κυβερνάται από εύθραυστες συμμαχίες την τελευταία δεκαετία.

Την Πέμπτη, έρευνα της Pulse έδειξε ότι οι συντηρητικοί προηγούνται απο τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Αν ναι, η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει μεταξύ 155 και 159 εδρών στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, επαναλαμβάνοντας την εντυπωσιακή της εμφάνιση των ευρωεκλογών του Μαϊου, οι οποίες ώθησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Ο Μητσοτάκης, γιος πρώην πρωθυπουργού που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για προνόμιο και νεποτισμό, έχει αποκτήσει νέα εμπιστοσύνη.

Με ούριο άνεμο, ο κοσμοπολίτης πρώην τραπεζίτης διεξήγαγε μια ακούραστη εκστρατεία, σηκώνοντας τα μανίκια των λευκών πουκάμισών του και διασχίζοντας τη χώρα για να ακούσει τα προβλήματα των απλών Ελλήνων.

Σε ένα έθνος που βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης, έχει επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομική αναζωογόνηση, υπόσχεται να μειώσει τους φόρους, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

«Η δύναμη δεν είναι ο στόχος. είναι απλώς ένα εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ο Μητσοτάκης πιστώνεται με την αποκατάσταση ενός από τα πιο παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, το οποίο δεν συνδέεται με το παρελθόν με τη θρησκεία και τις διεφθαρμένες πολιτικές που κατηγορούνται για τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια προσωπική νίκη για έναν φιλελεύθερο ρεφορμιστή ηγέτη. Με πολλούς τρόπους, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα αναξιόπιστο κόμμα υπεύθυνο για τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα να απαιτήσει προγράμματα διάσωσης», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Άρης Χατζής. «Έχει γίνει πολύ καλύτερος ομιλητής, πολύ πιο χαλαρός, πολύ πιο σίγουρος».

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια λαϊκιστικής αριστερής κυριαρχίας υπό τον Τσίπρα, οι αγορές έχουν επίσης χαρεί με την προοπτική να επιστρέψουν σε μία κυβένρηση υπέρ των επιχειρήσεων. Τα κόστη δανεισμού της Αθήνας έχουν φτάσει στα χαμηλά επίπεδα μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Στην ομιλία της ο Μητσοτάκης έστειλε το πιο πιεστικό του μήνυμα: την ανάγκη για τους Έλληνες ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Ενώ ο 51χρονος πολιτικός ακολούθησε μια πιο συναινετική προσέγγιση, υποσχόμενος να εκπροσωπήσει «όλους τους Έλληνες ως πρωθυπουργός είτε μας υποστηρίζουν ή όχι», το φάντασμα της χαμηλής προσέλευσης πλανάται σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Αυτπές οι εκλογές είναι οι πρώτες από την κατάρρευση της Χούντας το 1974 που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο, την εποχή διακοπών για τους Έλληνες. Με την Ελλάδα να κυριαρχεί ένα κύμα καύσωνα, οι ανησυχίες αφθονούν ότι πολλοί δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Η ικανότητα του Μητσοτάκη να αποκτήσει την εργασιακή πλειοψηφία θα εξαρτηθεί επίσης από τα μικρότερα κόμματα. Στα δεξιά η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής και της υπερεθνικής Ελληνικής Λύσης, ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που έχει διοχετεύσει την οργή του για την αμφιλεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών, του Αλέξη Τσίπρα.

«Τα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του MέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αντιπροσωπεύουν το 20% των ψήφων στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο Ηλίας Νικολακόπουλος. «Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει τα περισσότερα από αυτά, αλλά αναμένεται να σημειώσουν χαμηλότερη συμμετοχή».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν αυξανόμενους φόβους ότι ο Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, θα αποτελέσει επίσης απειλή για ένα κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία το 2015, δεσμευόμενο να τερματίσει την εκφοβιστική λιτότητα που απαιτούν οι πιστωτές για τη διάσωσης.

Ο ανυπότακτος Βαρουφάκης, που από τότε έχει διαχωρίσει θεαματικά τη θέση του από τον Αλέξη Τσίπρτα και το ΣΥΡΙΖΑ, έχει ιδιαίτερη απήχηση στους νεότερους Έλληνες. «Έχει τον ψυχρό παράγοντα», δήλωσε ο Νικολακόπουλος.»

Και το άρθρο καταλήγει λέγοντας πως «Η Αθήνα έλαβε περίπου 300 δισ. ευρώ από τα  ταμεία διάσωσης, το μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία μεταξύ 2010 και 2015, καθώς αντιμετώπισε πτώχευση και προσπάθησε να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έξοδο από το τρίτο και το τελικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, στη χώρα παραμένει ο θυμός για τη συνέχιση της λιτότητας, ακόμη και αν η κρίση φαίνεται να έχει υποχωρήσει και οι Έλληνες είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να διαδηλώσουν στους δρόμους ως μία ένδειξη διαμαρτυρίας».

Αν ο Μιτσωτάκης κερδίσει μεγάλο, οι αναλυτές λένε ότι θα είναι η ευκαιρία του να αποκαταστήσει τη νέα δημοκρατία με τη δική του εικόνα. Σε ιδιωτικό τομέα, ο πολιτικός περιγράφει τον εαυτό του ως προοδευτικό και σημείωσε ότι θα τοποθετήσει αδιατάρακτους τεχνοκράτες σε εξέχουσες θέσεις μία φορά στην κυβέρνηση.

"Το εύρος της νίκης του θα του επιτρέψει να πάρει τα τολμηρά μέτρα που φαίνεται έτοιμο να πάρει", δήλωσε ο Χατζής. "Εάν κερδίσει μια απλή πλειοψηφία θα απολαύσει μια περίοδο πολιτικής ηγεμονίας. Θα είναι η ευκαιρία του να αποφύγει να γίνει απλώς anot