Πολιτικη & Οικονομια

Οι αλλαγές στο νέο φόρο ακινήτων

Δείτε τους τρόπους υπολογισμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από 4 έως 21% μικρότερος θα είναι ο νέος φόρος ακινήτων, σε σχέση με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Στο σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης. Συνολικά υπάρχουν 12 φορολογικά κλιμάκια.

Με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου θα φορολογούνται οι βοηθητικοί χώροι ενώ για τα διατηρητέα και απαλλοτριωμένα ακίνητα προβλέπεται έκπτωση 60%. Έκπτωση 40% θα γίνεται για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται .

Πλήρης απαλλαγή προβλέπεται για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάβλοι, αχυρώνες κ.λ.π.).Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3.000 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα ενώ για τα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο φόρος θα αυξομειώνεται με συντελεστές:

• θέσης από 1 έως 3

• άρδευσης 1,1

• χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για βοσκότοπους, 2 για καλλιέργειες, 5 για λατομεία και για εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων

Συμπληρωματικός φόρος προβλέπεται σε ακίνητες περιουσίες με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει εκπτώσεις για τους ανέργους και τους αναπήρους, εφόσον πληρούνται κάποια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.