Πολιτικη & Οικονομια

Τόσο μακριά, τόσο κοντά η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν

Το θερμόμετρο ανάμεσα στην Εγγύς Ανατολή ανεβαίνει επικίνδυνα. Εμείς, τι κάνουμε;

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κινδυνεύουμε να δούμε άλλο ένα πολεμικό μέτωπο εκεί, στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής, που θα είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο της εποχής μας.

Μια ματιά γύρω μας:

Η ένταση κλιμακώνεται στο Ιράν, με προειδοποιήσεις και απειλές από τις ΗΠΑ. Μόλις προχθές πληροφορηθήκαμε ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή να πληγούν στόχοι στο Ιράν, που ανακλήθηκε την τελευταία στιγμή. Στο μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς τραβούν την ανηφόρα κάθε φορά που ένα πλοίο δέχεται επίθεση ή καταρρίπτεται ένα κατασκοπευτικό drone. Ας σημειώσουμε ότι το Ιράν είναι πυρηνική δύναμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια πολεμική σύρραξη στην περιοχή…

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η αντιπαράθεση μέσω αντιπροσώπων (Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Χούθι, Χεζμπολά, Συρία κλπ) κλιμακώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Κινδυνεύουμε να δούμε άλλο ένα πολεμικό μέτωπο εκεί, στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής, που θα είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο της εποχής μας. Γιατί θα είναι και μία πρώτη έμμεση αντιπαράθεση με την Κίνα. Αλλά γιατί ασφαλώς οι κραδασμοί μιας τέτοιας σύγκρουσης δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την περιοχή μας, ιδιαίτερα τώρα που η Άγκυρα βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικής διαταραχής»

Εμείς, εδώ στην μικρή γωνιά μας, είμαστε εντοπισμένοι στην δίνη της προεκλογικής περιόδου. Που δεν μας δίνει δυνατότητα να αξιολογήσουμε, πολύ περισσότερο να επηρεάσουμε, τις μακρινές εξελίξεις. Και τις παρεπόμενες συνέπειές τους.

Σε δύο εβδομάδες ελπίζουμε να έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση. Την χρειαζόμαστε σε δύσκολους καιρούς.