Πολιτικη & Οικονομια

Ελλάδα σε Τουρκία για τη Θράκη: Δεν δεχόμαστε μαθήματα

«Να τερματίσει η Τουρκία την παρεμβατική λογική της στους μουσουλμάνους της Θράκης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών © INTIMENEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ελλάδα σε Τουρκία για τη Θράκη: Δεν δεχόμαστε μαθήματα. Να τερματίσει η Άγκυρα την παρεμβατική λογική της στη μουσουλμανική μειονότητα

Στη σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τους μουφτήδες της Θράκης απαντά το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις δηλώσεις εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς τόνισε με τη σειρά του: «Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία».

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», πρόσθεσε ο κ. Γεννηματάς.

Παράλληλα αναφέρει πως η Ελλάδα «προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να «τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ