Πολιτικη & Οικονομια

Υποχώρηση Καλογήρου: Νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για τον βιασμό

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού μετά τη συνολική κατακραυγή.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα στη διάταξη που αφορά τον βιασμό προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προκειμένου να περιορίσει τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά τη διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε αρχικά ο κ. Καλογήρου για να συνεχίσει: «Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπερ των βιαστών. Ειμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση των Κωδίκων γίνεται μόνο με την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών και των μελών της Κ.Ο. του Ποταμιού.

Η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι δεν μετέχει στις αντιθεσμικές ενέργειες της κυβέρνησης που επιθυμεί να νομοθετεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου. «Παραβιάζετε άρ 1 του Συντάγματος περι λαϊκής κυριαρχίας. Από την στιγμή που οδεύουμε σε εκλογές είναι λυπηρό να έρχεται εδώ μια σημαντική προσπάθεια με αντισυνταγματικές διαδικασίες. Έρχονται εκατοντάδες διατάξεις μέσα στις οποίες εμπεριέχονται σκορπιοί και φίδια» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ για να συνεχίσει «Είστε πραξικοπηματίες με την προσπάθεια που κάνετε σήμερα. Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε».

Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε «ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είχε την ευκαιρία να το φέρει νωρίτερα και δεν το έπραξε. Αποτελεί μεθόδευση από την κυβέρνηση να περάσουν τέτοια σοβαρά νομοθετήματα για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός τις αλλαγές. Αποχωρούμε από την συζήτηση και ψήφιση. Δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες. Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς».