Πολιτικη & Οικονομια

Η Ανάγκη για περισυλλογή

Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις με το αποτέλεσμα των εκλογών

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
394189_3_1_1.jpg
© ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / INTIME NEWS

Ευρωεκλογές 2019: Η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία οι λαϊκιστές ηττήθηκαν

Ο απόηχος των ευρωπαϊκών εκλογών: O καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γράφει στο αφιέρωμα του ΙΔΚΚ για τις ευρωεκλογές.


Το συνολικό αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών έχει προκαλέσει ανάμικτα αισθήματα. Η αναμενόμενη δυσμενής εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή η ισχυροποίηση των λαϊκιστικών δυνάμεων της άκρας Δεξιάς, συνοδεύτηκε πάντως και από ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς οι μετριοπαθείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έστω και αν σημειώνουν πτώση, διατηρούν την πλειοψηφία και την πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν παύει ωστόσο να είναι γεγονός η ενίσχυση των ακραίων κομμάτων, ή και συμβολικές «πρωτιές» τους σε αρκετές χώρες, και μάλιστα μεγάλες και κομβικής σημασίας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Είναι αλήθεια ότι αυτές οι ακραίες δυνάμεις παραμένουν απομονωμένες (το σημαντικότερο), αλλά και έντονα αντίπαλες μεταξύ τους. Αυτό πράγματι αυξάνει το περιθώριο της αντίδρασης των μετριοπαθών. Αλλά για την επιτυχή διαχείριση του φαινομένου υπάρχουν και κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμη και τώρα, φαίνεται να συνεχίζεται μια τάση ενίσχυσης των ακραίων – και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Αυτή η τάση πρέπει να ανακοπεί και να αναστραφεί. Και τούτο δεν θα γίνει με κάποιον αυτοματισμό. Οι μετριοπαθείς δυνάμεις πρέπει να το επιδιώξουν ενεργά. Δεν είναι μόνον τα ζητήματα της οικονομίας.

Η άνοδος των λαϊκιστών συνοδεύεται πάντοτε από την αμφισβήτηση της ηγεσίας, πολιτικής και πνευματικής, και από αισθήματα απογοήτευσης ειδικά σε θέματα ταυτότητας. Είναι λοιπόν σημαντικό να δείξουμε ξανά ότι είμαστε δίπλα και μέσα στον κόσμο μας. Πρέπει να πολεμήσουμε για το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων. Αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία και το αποτέλεσμα φάνηκε στις 26 Μαΐου. Η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία οι λαϊκιστές ηττήθηκαν.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ