Πολιτικη & Οικονομια

Επιτέλους και ένας Εβραίος δήμαρχος

Ο λαός των Ιωαννίνων έκανε την αρχή και δίνει το σύνθημα πως ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωυσής Ελισάφ
Ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ είναι ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων κατάφερε εκλεγεί δήμαρχος

Γράφει ο Αριέλ Λεκαδίτης*


Τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα κάθε μνημείο Ολοκαυτώματος είχε βεβηλωθεί παραπάνω από μια φορές. Μοναδική εξαίρεση το μνημείο Ολοκαυτώματος στο Βόλο. Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις, με τελευταίο σημείο αναφοράς τους Εβραίους της Γερμανίας όπου οι εβραϊκές κοινότητες, ειδικά στο Βερολίνο, εξέδωσαν οδηγία, οι Εβραίοι να μην φορούν την κιπά (το εβραϊκό καπελάκι).

Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Ως ένα ρίγος, με διαπέρασε η είδηση πως ο νέος δήμαρχος των Ιωαννίνων είναι Εβραίος. Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας των Ιωάννινων είχε κατέλθει στον πολιτικό στίβο και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος. Η κοινή γνώμη ακούει πάντα ειδήσεις όσο αναφορά τους εβραίους, κατά κύριο λόγο για τις βεβηλώσεις.

Πολύς κόσμος στη χώρα μας λόγω της άγνοιας, αλλά και της διαβολής, γίνεται χωρίς να το θέλει αποδέκτης είτε παθητικού είτε ενεργητικού αντισημιτισμού. Όταν ρώτησαν τον Παυσανία αν είναι κοφτερό το σπαθί του, εκείνος απάντησε «οξύτερον διαβολής».

Με την εκλογή του κ. Ελισάφ αποδεικνύεται, χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας, ότι ο λαός των Ιωαννίνων έκανε την αρχή και δίνει το σύνθημα πως ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Ως Εβραίος και ως ιστορικός για το Ολοκαύτωμα θέλω να πιστεύω πως το συγκεκριμένο γεγονός θα είναι το εφαλτήριο για να απομακρυνθούμε από τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό. Σίγουρα με την εκλογή του κ. Ελισάφ δεν θα εξαφανιστεί ο αντισημιτισμός, ούτε θα μας αγαπήσει ο κόσμος.

Εξάλλου, πριν την αγάπη απαιτείται ο σεβασμός. Πρώτα θέλουμε να μας σέβεστε. Τον αν μας αγαπάτε αυτό είναι στη βαθύτητα της ψυχής και της καρδιάς καθενός. Είναι όντως πολύ συγκινητικό να υπάρχει και στην Ελλάδα ένας Εβραίος δήμαρχος, σπάζοντας ένα από τα αντισημιτικά στερεότυπα ότι «οι Εβραίοι δεν ασχολούνται με την πολιτική». Τα Γιάννενα δείχνουν πως πρωτοπορούν και σπάζουν τις αλυσίδες της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Ας ευχηθούμε λοιπόν ο νέος δήμαρχος των Ιωαννίνων να εκπροσωπήσει πανάξια τον κόσμο που τον εμπιστεύθηκε και να δώσει το σύνθημα και σε άλλους Εβραίους της Ελλάδος να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

Δεν είναι πολύ αργά. Δεν είναι πολύ νωρίς. Τα πάντα είναι ο χρόνος.

*Ο Αριέλ Λεκαδίτης είναι ιστορικός του Ολοκαυτώματος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.