Πολιτικη & Οικονομια

Επαναληπτικές Εκλογές 2019: Η κάλπη άνοιξε

Αναλυτικός οδηγός της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των Δημάρχων και Περιφερειαρχών

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα 2 Ιουνίου οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες χωρίς να «σταυρώνουν» υποψηφίους, αλλά για να αναδείξουν Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Οι κάλπες έχουν ήδη στηθεί στα εκλογικά τμήματα για την επαναληπτική  ψηφοφορία στις Περιφέρειες και τους Δήμους όπου κανένας Συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Μια εκλογική διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τα άρθρα του Συντάγματος 137 παρ.1, 139, 31 παρ.1, και 33 παρ.1 του ν.3852/2010.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών της 26ης Μαΐου εξελέγησαν οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Σύμβουλοι Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, πρόεδροι Κοινοτήτων κάτω των 300 κατοίκων, το 1/3 περίπου των Δημάρχων και 6 εκ των 13 Περιφερειαρχών. Το νέο και τελικό αυτοδιοικητικό τοπίο συμπληρώνεται σήμερα με την εκλογή των υπόλοιπων Δημάρχων και των 7 Περιφερειαρχών.

Για την επαναληπτική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών ή των υποψήφιων Δημάρχων των δύο Συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, υπενθυμίζονται τα εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (26 Μαΐου 2019), με τις ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές, τους ίδιους Αντιπροσώπους της Δικαστικής Αρχής και τους ίδιους Εφόρους Αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των Εφορευτικών Επιτροπών θα οριστεί ένας Γραμματέας.

2. Η ψηφοφορία άρχισε στις 07.00 η ώρα το πρωί και θα λήξει την 19.00 ώρα το βράδυ.

3. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο Σύμβουλο, δεδομένου ότι η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους Περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους Δημάρχους των δύο (2) Συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ψηφοδέλτια με σταυρούς προτίμησης δεν θα προσμετρούνται ως άκυρα.

4. Το εκλογικό υλικό είναι όμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία της 26ης Μαΐου, με εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των Συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές / © ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

5. Στο πρόγραμμα για τις περιφερειακές εκλογές θα αναφέρεται το όνομα των Συνδυασμών και των υποψηφίων Περιφερειαρχών που μετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, με τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία.

Αντιστοίχως, στο πρόγραμμα για τις δημοτικές εκλογές θα αναφέρεται το όνομα των Συνδυασμών και των υποψηφίων Δημάρχων που μετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, με τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία.

Από το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνεται ότι, η σειρά αναγραφής των Συνδυασμών και των υποψηφίων Περιφερειαρχών και Δημάρχων στα έντυπα μετάδοσης των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής ψηφοφορίας, από τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους προς τους Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ενότητας έδρας νομών, καθώς και η σειρά ανακοίνωσης του αποτελέσματος αυτού προς το Υπουργείο, θα είναι σύμφωνη με τη σειρά ανακήρυξης των Συνδυασμών.

6. Την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, τα καταστήματα των ΟΤΑ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.

7. Οι εκλογείς, ψηφίζουν με πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων, το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από το Δήμο τους και το οποίο θα φέρει την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019». Οι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν με τη σχετική βεβαίωση η οποία χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο από το Δήμο στον οποίο υπέβαλε την αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Σημειώνεται ότι οι εκλογείς των ανωτέρω περιπτώσεων θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν και οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς. Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς, δίπλα στο όνομα των οποίων στον εκλογικό κατάλογο, υπάρχει η ένδειξη Δ, θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα, στην οποία θα πρέπει να συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του εκλογέα και ιδιαίτερα ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο.

Στην υπεύθυνη δήλωση ο εκλογέας συμπληρώνει στο τέλος τη φράση: «Επίσης ότι άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα την Κυριακή 26.5.2019 σ’ αυτό το ίδιο εκλογικό τμήμα».

Μπακογιάννης, Ηλιόπουλος / © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ



Οι «μονομάχοι» 

Στην Αθήνα η αναμέτρηση αφορά τον Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ξεκάθαρο προβάδισμα με 42,65% έναντι του Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος ήρθε στη δεύτερη θέση με 16,98%.

Πιο αμφίρροπη η κατάσταση για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης όπου ο Νίκος Ταχιάος έλαβε 22,4% στον πρώτο γύρο και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έπειτα από μία αναμέτρηση – θρίλερ ενάντια στον Γιώργο Ορφανό έλανε το 14,93% περνώντας στον δεύτερο γύρο με 509 ψήφους διαφορά.

Στον Πειραιά, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης που την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε 45,34% θα αναμετρηθεί με τον Νίκο Βλαχάκο που έλαβε 27,13%.

Στον δήμο Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης που στον α' γύρο συγκέντρωσε 40,60% θα έχει αντίπαλο τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο που έλαβε 16,01%.

Τέλος, στη Λάρισα μάχη ψήφο με ψήφο δίνουν ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης με την γαλάζια υποψήφια Ρένα Καραλαριώτου.

Στις περιφέρειες έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Αττική όπου ο Γιώργος Πατούλης θα αναμετρηθεί με τη Ρένα Δούρου η οποία έλαβε κάτω από 20% την πρώτη Κυριακή.

Στη Δυτική Ελλάδα ο γαλάζιος υποψήφιος Νεκτάριος Φαρμάκης θα αναμετρηθεί με τον Απόστολο Κατσιφάρα που έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και τουΚΙΝΑΛ. Στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα επικρατεί του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ενώ στην Πελοπόννησο ο Παναγιώτης Νίκας που έχει τη στήριξη της ΝΔ θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην κυριαρχία Πατούλη.

Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις είναι στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Χρήστος Μέτιος (34,36%) – Χριστόδουλος Τοψίδης (30,61%), στο Βόρειο Αιγαίο, Χριστιάνα Καλογήρου (30,60%) – Κωνσταντίνος Μουτζούρης (24,36%) και στη Στερεά Ελλάδα, Φάνης Σπανός (39,72%) – Απόστολος Γκλέτσος (23,84%).

Τροχαία / © INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επί ποδός η Τροχαία

Αυξημένα είναι τα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ειδικότερα, θα διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, καθώς και μεγάλος αριθμός περιπολικών, μοτοσικλετών και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό.

Όπως έκανε γνωστό η ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός των μέτρων της εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα θα κλιμακωθούν-κορυφωθούν τις ώρες και ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με την ευκαιρία, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και χρήστες του οδικού δικτύου ότι «η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας».

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
Διόδια / INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ



Ελεύθερη διέλευση στα Διόδια

Χωρίς καταβολή αντιτίμου θα γίνεται η διέλευση από τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, κατά το διάστημα της διενέργειας των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών στις επερχόμενες επαναληπτικές Αυτοδιοικητικές εκλογές. Η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα είναι ελεύθερη από τις 00:00 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (προς Κυριακή) έως και τα μεσάνυχτα (00:00) της προσεχούς Κυριακής, 2 Ιουνίου.

Όσον αφορά στους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους στις εκλογές, θα είναι ελεύθερη η διέλευση τους από τους σταθμούς διοδίων από την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στις 24:00 μ.μ., με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του Δικαστικού Αντιπροσώπου και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Σε ποιους δρόμους θα είναι ελεύθερη η διέλευση

Ειδικότερα, στο διάστημα που ορίζει η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:
 

  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
  • Γέφυρα Ρίου -Αντιρίου
  • Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη (Μορέας)
  • Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση - Σκάρφεια
  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες
  • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες– Κλειδί)
  • Εγνατία Οδός
  • Αττική Οδός