Πολιτικη & Οικονομια

Έχουμε μια Ελλάδα να αλλάξουμε και θα το κάνουμε

Η πατρίδα επιστρέφει, αφού έκανε πρώτη την ανθυγιεινή βόλτα της στα λημέρια του αριστεροδέξιου λαϊκισμού

27207-103923.jpg
Λεωνίδας Καστανάς
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ / Intime News

Έχει τεράστια σημασία ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρώτη με 33,3% έναντι 23,9 του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι τώρα που φαίνονται τόσο θλιβεροί, τόσο λίγοι, τόσο αποτυχημένοι οι χτεσινοί δυνάστες της λογικής, οι πολέμαρχοι του λαϊκισμού. Όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι δεξιοί, αριστεροί, κάτι άλλο, κάτι άγνωστο που ταλαιπώρησαν τη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια και της προξένησαν εσκεμμένα βαριές βλάβες, ας ελπίσουμε όχι ανήκεστες.

Μαζί τους σβήνει από τα πρωτοσέλιδα όλο αυτό το φαύλο κλίμα του δήθεν αντισυστημισμού, ακροδεξιού ή ακροαριστερού δεν έχει διαφορά, που ταλαιπώρησε και ποδηγέτησε την πατρίδα. Το κλίμα του διχασμού που πάσχισε να μας γυρίσει πίσω στον Βελουχιώτη και στον εμφύλιο πόλεμο, στον Κουφοντίνα και την εξωφρενικά παράλογη αριστερή τρομοκρατία. Μαζί τους παίρνουν την ψεκασμένη Ελλάδα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή που επιτέλους φθίνει. 4,86% στις ευρωεκλογές, μάλλον χαμηλότερα στις επόμενες, ο Κασιδιάρης χαμηλά στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη  τρεις κοσμοπολίτες, δημοκράτες, φιλελεύθεροι, ευρωπαϊστές υποψήφιοι, οι Ταχιάος, Ζέρβας και Βούγιας συγκέντρωσαν συνολικά 45% και ανέτρεψαν τα σενάρια των αριστερών καταστροφολόγων περί θριάμβου της ακροδεξιάς και του Ψωμιάδη. Θα ήθελαν, αλλά δεν τους έκατσε.

Απέμειναν μόνο οι όψιμοι φίλοι τους από τον πάλαι ποτέ χώρο της λογικής «ανανεωτικής αριστεράς» που εζήλωσαν την δόξα των ακροδεξιών συνέταιρων και είπαν να κάτσουν στο πόδι τους. Να γίνουν οι ανακαινιστές τους, να φρεσκάρουν την ξεθωριασμένη αριστερή πρόσοψη, να δώσουν μια πατίνα δήθεν φιλοευρωπαϊκής αριστεράς. Σε ποιους; Σ’ αυτούς που προσπάθησαν να σύρουν το 2015 την πατρίδα στον όλεθρο, σ’ αυτούς που καταρράκωσαν κάθε αριστερή αξία, που παραποίησαν κάθε έννοια προόδου. Που προσπάθησαν να μετατρέψουν τους έλληνες πολίτες σε παρίες που περιμένουν τα επιδόματα του ελεήμονος αρχηγού. Που ανέχτηκαν την πολιτική βία, που έκλεισαν το μάτι σε κάθε είδους παραβατικότητα ακριβώς για να υποσκάψουν το φρόνημα των πολιτών και να εμπεδώσουν τον φόβο μέσα στην πόλη.

Προφανώς και οι βλάβες στην ελληνική κοινωνία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των τελευταίων 5 χρόνων. Προφανώς και η Ελλάδα δεν άλλαξε οριστικά, δεν αποτίναξε για πάντα από πάνω της τη γλίτσα του λαϊκισμού, δεν απαρνήθηκε για πάντα τον αφόρητο ανορθολογισμό της. Και μόνο ότι το «ΜΕΡΑ 25» και η «Ελληνική Λύση» βγάζουν ευρωβουλευτή αρκεί για να μας θυμίζει τη δύσκολη εποχή που φαίνεται να τελειώνει. Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη Βουλή θα έχει λιγότερους τριτοκοσμικούς τερατολόγους και περισσότερους ευρωπαίους ορθολογιστές.

Η Ελλάδα σήμερα επιστρέφει στη λογική, δηλαδή πάει μπροστά. Σε μια Ευρώπη που παρά τις προβλέψεις απέφυγε την ευρωφοβική επέλαση. Παρά τις νίκες των Λεπέν, Σαλβίνι και Φάρατζ, οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές δεν έχουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Η πατρίδα επιστρέφει, αφού έκανε πρώτη την ανθυγιεινή βόλτα της στα λημέρια του αριστεροδέξιου λαϊκισμού. Αφού γεύτηκε τους ξινόπικρους καρπούς του, τον εγκαταλείπει και φλερτάρει πλέον σοβαρά  με τον κεντροδεξιό και κεντροαριστερό εκσυγχρονισμό. Επιστρέφει στην ομαλότητα. Η λαϊκιστική ίωση φαίνεται ότι έκανε τον κύκλο της. Ας ελπίσουμε ότι άφησε και ισχυρά αντισώματα. Μπορεί ο ανορθολογισμός να αθροίζει πάνω  50%, σύμφωνα με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά έχει τεράστια σημασία ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρώτη με 33,3% έναντι 23,9 του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θα είναι αυτή που μετά τις επόμενες εκλογές του Ιουνίου θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Αρκεί η ΝΔ να μη θεωρήσει την μεγάλη νίκη της ως σάλπισμα δεξιάς επέλασης. Αρκεί ο Κυριάκος να βάλει τη φιλελεύθερη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Να περιγράψει με σαφήνεια και χωρίς αστερίσκους τις άμεσες παρεμβάσεις του στα κοινωνικά και πολιτικά μας πράγματα και να ορίσει τα πεδία στα οποία θα δώσει την πρώτη προτεραιότητα. Κανένα συριζαϊκό νομοθέτημα στην εκπαίδευση να μην εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβρη που έρχεται. Να πείσει και τον τελευταίο κακόπιστο για τις φιλελεύθερες δημοκρατικές προθέσεις του. Δεν έχουμε ανάγκη από ένα νέο κομματικό κράτος. Το αντίθετο. Έχουμε ανάγκη από μια φιλελεύθερη δημοκρατία ανοικτών θεσμών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε και κάτι ακόμα που αφορά τον κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας. Το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με αυτό το πολιτικό ρεύμα. Πολιτικοί γυρολόγοι τον πλάνεψαν και τον ταλαιπώρησαν. Καιρός είναι το ΠΑΣΟΚ να αναζητήσει τα πατήματά του στη νέα εποχή μακρυά από την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Να πάψουν κάποια  στελέχη του να γλυκοκοιτάζουν προς τα αριστερά του και να βάλουν πλάτη και σφραγίδα στην ανασυγκρότηση της χώρας μαζί με την κεντροδεξιά. Να απομονώσει εντός του τους εσωτερικούς υπονομευτές της παράταξης, όσους λίγους δηλαδή απέμειναν πριν την τελευταία έξοδο όσων νόμιζαν ότι έχει αποθάνει. Το απέναντι μαγαζί των ονείρων του έχει προβλήματα.

Ζούμε μέρες νίκης και συγκρατημένης ευφορίας. Η «κοινή λογική» που αναζητούμε εδώ και 10 χρόνια, αφού πήγε στα τάρταρα, επιστρέφει. Ας ελπίσουμε πιο δυνατή, πιο ώριμη  και κυρίως έμπειρη. Έχουμε μια Ελλάδα να αλλάξουμε και θα το κάνουμε.            

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ