- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φίλης: Χάσαμε από το ύφος της εξουσίας
«Πράγματι 9-10 μονάδες είναι μεγάλη διαφορά»
«Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μια απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση», δήλωσε για την ήττα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Τους τρεις λόγους που κατά τον ίδιο προκάλεσαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη ο πρώτος λόγος είναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε Μνημόνια. Ίσως ήταν λιγότερο επώδυνα από των προηγούμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπάθησε να βρει χαραμάδες για τους πιο αδύναμους συμπολίτες, αλλά τελικά εφήρμοσε Μνημόνια με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο επώδυνος συμβιβασμός έφερε και άλλους συμβιβασμούς». Συμπλήρωσε, δε, «δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα Μνημόνια. Η ΝΔ έχασε και ανασυγκροτήθηκε και το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε».
Ο δεύτερος λόγος κατά τον κ. Φίλη ήταν ότι «σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το Μνημόνιο προχωρήσαμε με ατολμία και αυτό το καταγράφει ο κόσμος».
Ο τρίτος λόγος κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «είναι το ζήτημα του ύφους της εξουσίας. Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μια απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση».
Παράλληλα ζήτησε απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί δεν κάναμε εκλογές (σ.σ. εθνικές) τον Μάιο». «Δεν περιμέναμε μια τόσο σημαντική ήττα και νίκη της ΝΔ. Και οι πιο απαισιόδοξοι δεν το έβλεπαν αυτό» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
«Όλα αυτά δεν επιλύονται με το να υποχωρήσουμε από ορισμένες αξίες της αριστεράς. Δεν είναι προοπτική να δημιουργηθεί ένα πιο θολό πράγμα» είπε ο κ. Φίλης θέτοντας ένα θέμα και κοινωνικών συμμαχιών καθώς, όπως είπε, «η σχέση μας με τις μεσαίες τάξεις περνάει η κρίση».
Στο ερώτημα αν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρώην υπουργός Παιδείας απάντησε «αυτός είναι ο αγώνας» παραδεχόμενος ότι «πράγματι 9-10 μονάδες είναι μεγάλη διαφορά».
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε ότι «υπάρχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με συμμαχίες νέες. Για παράδειγμα βλέπω ότι υπάρχει ένας κόσμος της Αριστεράς που δεν πήγε να ψηφίσει και πρέπει να τον πείσουμε να το κάνει. Υπάρχουν άλλοι που επέλεξαν άλλα μικρότερα σχήματα της αριστεράς».
«Χρειάζεται αναστοχασμός και αυτοκριτική, όχι αυτοκαταστροφική όπως κάνουν τα κόμματα» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης αν και στο αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η φράση «προπονητής που χάνει αντικαθίσταται» απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποιεί τις ευθύνες και τις στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα διαχρονικά έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ».
Πηγή: protothema.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ευρώπη προειδοποιείται για ελλείψεις καυσίμων, με πιέσεις στις τιμές και γεωπολιτική αστάθεια
Κατηγορεί την ηγεσία ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε για αποκλεισμό από ψηφοδέλτια
Μακριά από την Αθήνα ο Πρόεδρος και οι περισσότεροι αρχηγοί - Στην πρωτεύουσα παραμένει ο Ανδρουλάκης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνομίλησε με παραγωγούς
Στα ύψη οι τιμές του οβελία
«Σφίγγεις τα δόντια και κάνεις τα δύσκολα»
Με γεμάτο ρεζερβουάρ προσπαθούν να φύγουν οι εκδρομείς
Ο Μίλτον Φρίντμαν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κοινωνικής πολιτικής
Και καθυστερεί ακόμα περισσότερο την πληρωμή
Πότε μπαίνουν οι επικουρικές σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ καταζητούνταν από τον Αύγουστο για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 μηνών
«Βλέπουμε παιδιά 12-13 ετών να είναι κολλημένα σε μία οθόνη» - Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Η Ελλάδα ζητά κοινό όριο ηλικίας στα social media - Στα 15 έτη η πρόταση Μητσοτάκη
«Τώρα θυμήθηκε...το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει» - Η νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλήρεις δημοκρατίες, ενώ μικρή ανάκαμψη καταγράφει ο παγκόσμιος δείκτης δημοκρατίας του Economist
Στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί σε πολίτες και μερίδα γιατρών, απαντά ο υπουργός Υγείας
Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας για τη μειονότητα και τους μουφτήδες
«Στόχος η αξιόπιστη εναλλακτική για τις Πανελλήνιες» σημείωσε η υπουργός Παιδείας
Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν προκύπτει αδίκημα σχετικά με κατασκοπεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.