Πολιτικη & Οικονομια

Φύγε από δω, βρομοφρικιό

Περιστατικά βίας εναντίων τρανς ανθρώπων στην Ελλάδα

Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον Οκτώβριο που πέρασε, σε λεωφορείο των Αθηνών, μια παρέα περιέλουσε με κόκα κόλα μια τρανς που επίσης βρισκόταν στο λεωφορείο. Η τρανς κατέβηκε κάτω, μπήκε μπροστά στο λεωφορείο φωνάζοντας στον οδηγό «δεν θα πας πουθενά» και κάλεσε την αστυνομία. Τελικά δεν υπέβαλε μήνυση γιατί δεν είχε να πληρώσει το παράβολο.

Αυτό ήταν το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό βίας κατά τρανς ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Με αφορμή τις εκδηλώσεις του ΣΥΔ το Σαββατοκύριακο (23 & 24/11) για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών, δημοσιεύουμε όλα τα περιστατικά βίας που έχουν περιέλθει σε γνώση του ΣΥΔ τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όπως μας τα έστειλε η πρόεδρος της οργάνωσης Μαρίνα Γαλανού.

30 Οκτωβρίου 2012. Ομάδα ατόμων με μαύρα μπλουζάκια (δύο απ’ αυτά φορούν μπλούζες που γράφουν «Χρυσή Αυγή») επιτίθεται σε τρανς γυναίκα στη Λ. Συγγρού, την κτυπούν, τη βγάζουν απ’ τ’ αυτοκίνητό της, της αφαιρούν τα κλειδιά, και εξαφανίζονται με τ’ αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα, κοντά στον Ιππόδρομο βρίσκεται το αυτοκίνητό της ντελαπαρισμένο. Η τρανς γυναίκα τρομοκρατημένη, δεν θέλει να κάνει επίσημη καταγγελία. Δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ότι της συνέβη.

Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2012. Μαζικές προσαγωγές / πογκρόμ τρανς ατόμων (συνολικά πάνω από 35) από την αστυνομία, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, στο πλαίσιο της επιχείρησης Ξένιος Ζευς. Σε αρκετές εκ των περιπτώσεων η συμπεριφορά της αστυνομίας απαξιωτική, ιδιαίτερα προσβλητική, βίαιη και χυδαία. Ακολουθούν, υποχρεωτικές εξετάσεις για hiv, όπου δεν τηρείται καμία έννοια προσωπικών δεδομένων – τ’ αποτελέσματα ανακοινώνονται μπροστά σε όλους. Το ΣΥΔ έχει συγκεντρώσει τις καταγγελίες τρανς ατόμων και έχουν κατατεθεί ήδη μηνύσεις προς τους αστυνομικούς και τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ

Οκτώβριος 2012. Σε ομιλία μου, εκπροσωπώντας το ΣΥΔ στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κολωνού, αναφέρω παλιότερο περιστατικό όπου μία φιλανθρωπική οργάνωση αρνήθηκε σε αίτημά μας την παροχή υποστήριξης συσσιτίου, λέγοντας ότι: «εμείς βοηθάμε ανθρώπους, ανθρώπους», υπονοώντας ότι οι τρανς δεν έχουν την ιδιότητα άνθρωπος.

Νοέμβριος 2012. Έρχεται σε γνώση μας περιστατικό τρανς μαθήτριας που φοιτούσε σε νυκτερινό σχολείο όπου δεχόταν ακραίες διακρίσεις, παρενοχλήσεις, ακόμη και απειλές για τη ζωή της. Η καταγγελία εδώ. Η κατάληξη της υπόθεσης εδώ

Μάρτιος 2013. Περιστατικό τρανσφοβικής διάκρισης από το «Παρατηρητήριο κατά της Σχολικής Βίας». Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Μάιος 2013. Αστυνομικοί σταματάνε τρανς αγόρι σε κεντρική οδό της Αθήνας (Σταδίου) για εξακρίβωση ταυτότητας. Όταν διαπιστώνουν ότι η εξωτερική εμφάνιση (αντρική) δεν ταίριαζε με τα στοιχεία της ταυτότητας (θηλυκά), τον εξευτελίζουν δημοσίως φωνάζοντάς του δημόσια «βρομοφρικιό», «βρομολεσβία», ενώ αναποδογυρίζουν την τσάντα του στη μέση του δρόμου.

Ιούνιος-Ιούλιος 2013. Μαζικές προσαγωγές / πογκρόμ κατά τρανς γυναικών από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Επίσης και γι’ αυτό έχουμε καταθέσει μηνύσεις.

Το τελευταίο περιστατικό ακραίας βίας στο οποίο αναφέρεται η κ. Γαλανού αφορά την ιστορία στο λεωφορείο που λέμε στην αρχή. Να σημειώσουμε ότι στις δύο μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εκ μέρους του ΣΥΔ κατά αστυνομικών οργάνων, ζητείται απ’ το δικαστήριο να εξετάσει το ρατσιστικό κίνητρο (άρθρο 79ΠΚ), δηλαδή η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2013.

Δείτε περισσότερα για τις δράσεις του ΣΥΔ εδώ: