Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση: Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες

Δημοσκόπηση της MRB για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οικογένεια και ένοπλες δυνάμεις οι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες. Τι πιστεύουν για την ΕΕ.

Οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται την οικογένεια, τις ένοπλες δυνάμεις και την εκκλησία, έναντι θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αισθάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στη λάθος κατεύθυνση, νιώθουν εγκλωβισμένοι στο ευρώ, την ίδια ώρα ωστόσο θεωρούν ότι οι ωφέλειες για τη χώρα από την ένταξη στην Ε.Ε. υπερτερούν των απωλειών και σκοπεύουν να προσέλθουν στις ευρωπαϊκές κάλπες σε ποσοστό 77%.

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα που προκύπτουν από δημοσκόπηση της MRB για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ που έγινε τηλεφωνικά σε 1.000 άτομα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η έρευνα συμπεραίνει ότι η οικονομική κρίση και τα μνημόνια συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της στάσης των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά στην τάση του αντιευρωπαϊσμού η έρευνα συμπεραίνει ότι εμφανίζει σημάδια εξασθένισης.

Ειδικότερα, στην ερώτηση ποιον θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο για την καλή εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα το 81% απάντησε την οικογένεια, το 75,8% τις ένοπλες δυνάμεις και το 64,8% τον Έλληνα πολίτη. Αντιθέτως χαμηλή θέση καταλαμβάνουν θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Στην ερώτηση πόσο εμπιστεύονται την Ε.Ε. το 28,8% απάντησε «σίγουρα και μάλλον την εμπιστεύομαι (Δεκέμβριος 2018).

Σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ευρώ και κατά πόσο οι πολίτες θέλουν να παραμείνουμε, το 35,7% απάντησε ότι ήταν σωστή η απόφαση ένταξης ενώ ποσοστό 43,7% θεωρεί ότι έχουμε εγκλωβιστεί στο ευρώ

Δείτε σε πίνακες τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας: