Πολιτικη & Οικονομια

Γιάννης Σιδέρης: «Το όραμά μου για την Αττική είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη»

«Βασική μου προτεραιότητα είναι η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί δίπλα στους δήμους με κοινές δράσεις και για αυτό θα καταβάλω κάθε προσπάθεια»

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 703
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Σιδέρης

O Γιάννης Σιδέρης, εκδότης - διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, κατεβαίνει στον στίβο των αυτοδιοικητικών περιφερειακών εκλογών με τον Γ. Πατούλη

Ο Ιωάννης Α. Σιδέρης, εκδότης - διευθυντής Εκδοτικού Οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, κατεβαίνει στον στίβο των αυτοδιοικητικών περιφερειακών εκλογών στον Βόρειο Τομέα με τον Γ. Πατούλη και τη «Νέα Αρχή για την Αττική», προκειμένου να αξιοποιήσει τη θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα το να σταθεί η Περιφέρεια Αττικής δίπλα στους δήμους και κυρίως στο μείζον περιβαλλοντικό θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. 

Ήσασταν για 4,5 χρόνια αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων & Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, μέχρι τις 31/12/2018, όταν και υποβάλατε την παραίτησή σας λόγω της υποψηφιότητάς σας για Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αττικής. Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφασή σας;
Η εμπειρία που αποκόμισα από τα 8 χρόνια θητείας μου ως αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η επαφή μου με τον θεσμό της Περιφέρειας με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι απαιτείται πολλή δουλειά, αν πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσουμε μία Περιφέρεια που θα λειτουργήσει ως κύριος μοχλός ανάπτυξης, με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα κινείται με περισσότερη ευελιξία και πιο κοντά στους 66 δήμους-μέλη της ανταποκρινόμενη πιο άμεσα στις ανάγκες τους. Θεωρώ βασική προϋπόθεση για να εμπλακεί κάποιος στην περιφερειακή διακυβέρνηση και να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο που θα κληθεί να αναλάβει, την προηγούμενη ενασχόλησή του στη Διοίκηση των Δήμων. Στην πρόκληση για την επανεκκίνηση της Περιφέρειας Αττικής δηλώνω παρών.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη;
Αποφάσισα να συστρατευτώ με τον Γιώργο Πατούλη και τον ευχαριστώ για την τιμητική του πρόταση, γιατί μέσα από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του από όποια θέση και αν κατείχε, τον πολιτικό ακτιβισμό του και την ικανότητά του για συνεργασία, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της Περιφέρειας Αττικής. Μία δύσκολη και υπεύθυνη προσπάθεια, η οποία προϋποθέτει αναμφισβήτητα ανθρώπους με φρέσκες ιδέες, τόλμη για διεκδικήσεις και ικανότητα για αλλαγές.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Αττική;
Το όραμά μου για την Αττική είναι η εφαρμογή ιδεών, δράσεων και πράξεων με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη. Αρωγός στην εφαρμογή τους θα πρέπει να σταθεί η Περιφέρεια της Αττικής η οποία, βεβαίως θα μεριμνήσει για την έγκαιρη αντιμετώπιση της πραγματικότητας και την εξεύρεση άμεσων λύσεων, με πρωταρχικό στόχο την ανασύσταση όχι μόνο της εικόνας της αλλά και της Αττικής γενικότερα.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κύρια προβλήματα της περιφέρειας σήμερα;
Θεωρώ ότι η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει μια σειρά σημαντικών θεμάτων που επιζητούν άμεση επίλυση. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η ελλιπής επικοινωνία με τους 66 δήμους-μέλη της, η αναποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων αλλά και η έλλειψη εφαρμογής βασικών αρχών για την προστασία του Περιβάλλοντος προς την κατεύθυνση της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, της πολιτικής προστασίας, της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα περιφερειακή αρχή.

Η Περιφέρεια οφείλει να δείξει στους δήμους τα βήματα και τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους

 

Αν εκλεγείτε, ποια θέματα θα είναι προτεραιότητά σας;
Βασική μου προτεραιότητα είναι η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί δίπλα στους δήμους με κοινές δράσεις και για αυτό θα καταβάλω κάθε προσπάθεια. Κοινές δράσεις σε όλους τους τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και κυρίως αγγίζουν το μείζον περιβαλλοντικό θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η Περιφέρεια οφείλει να δείξει στους δήμους τα βήματα και τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Άλλωστε η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί έναν εκ των πέντε βασικών πυλώνων προτεραιότητας της νέας περιόδου της Κομισιόν για το διάστημα 2019-2024 και βασική προτεραιότητα του προγράμματος του αυριανού περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Πώς βλέπετε το ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική;
Είμαι της άποψης ότι όταν θες να βγεις από μια παγιωμένη κατάσταση, πρέπει να ακολουθήσεις σωστή μεθοδολογία, πλάνο και χρονοδιάγραμμα. Διαφωνώ με τη λογική ότι έπρεπε από το προηγούμενο σύστημα να μεταβούμε απευθείας στην απλή αναλογική χωρίς την ενίσχυση του ρόλου του δημάρχου είτε μέσω των αρμοδιοτήτων των επιτροπών είτε μέσω του δημοτικού συμβουλίου. Με το σύστημα της απλής αναλογικής και την εκλογή του δημάρχου στον δεύτερο γύρο, είναι πολύ πιθανό από εκεί που έχουμε συνηθίσει την έκφραση «τα παράπονά σου στον δήμαρχο» αρά τον ενισχυμένο ρόλο του δημάρχου στην αντίληψη του πολίτη, να μεταβούμε σε ένα σύστημα όπου ο δήμαρχος δεν θα έχει καν την απλή πλειοψηφία. Εδώ δημιουργείται το εξής, θα έλεγα, «δημοκρατικό παράδοξο». Ο εκλεγμένος αυτοδιοικητικός, είτε είναι δήμαρχος, είτε περιφερειάρχης, δεν θα μπορεί να συγκροτήσει πλειοψηφία στο εκάστοτε συμβούλιο και άρα να λάβει αποφάσεις με βάση τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τις οποίες και ψηφίστηκε από τους πολίτες. Άρα οι πολίτες θα επιλέγουν συνδυασμούς με βάση το πρόγραμμά τους το οποίο όμως δεν θα είναι υλοποιήσιμο. Αναλογιστείτε την κατάσταση αυτή σε επίπεδο Περιφέρειας, όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφόρων τύπων καταστάσεις άμεσα και με ισχυρή πολιτική βούληση.

sideris2.jpg

Πώς βλέπετε τους υποψήφιους περιφερειάρχες των άλλων συνδυασμών;
Νομίζω πως το γεγονός ότι ο σημαντικός ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι καταγεγραμμένος στη συνείδηση του πολίτη, με ευθύνη βέβαια των προηγούμενων περιφερειακών αρχών, καταρχάς απαντά στο ερώτημά σας. Επιτρέψτε μου, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, να αναφερθώ στο παράδειγμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που αποτέλεσε και τον κύριο τομέα της ενασχόλησής μου με τα κοινά. Ποια είναι η καλή πρακτική που ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής στον Τομέα αυτό; Ίσως το ότι μάθαμε να θάβουμε τα απορρίμματά μας καλύτερα, αλλά δεν καταφέραμε όμως να τα διαχειριστούμε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την Πολιτική Προστασία, με τα αποχετευτικά έργα και την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Κάθε περιφερειακή αρχή κρίνεται από το τι Περιφέρεια παραλαμβάνει και τι Περιφέρεια παραδίδει. Άρα οι υποψήφιοι θα κριθούν από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από την κάλπη στις ερχόμενες εκλογές. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ