Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Αμυράς: «Δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά διλήμματα. Ή πάμε μπροστά με Κυριάκο ή μένουμε ουραγοί με Τσίπρα»

Λίγο πριν τις εκλογές απαντάει στα 10 ερωτήματα της Athens Voice.

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 703
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Αμυράς

Ο Γιώργος Αμυράς «επέστρεψε στο σπίτι του» και κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ΝΔ θα κάνει την Επανάσταση της Λογικής» λέει με μάτια που λάμπουν. Ο Γιώργος Αμυράς «επέστρεψε στο σπίτι του» και κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υποστηρίζει με πάθος όσα πιστεύει και δεν διστάζει να βάλει το προσωπικό συμφέρον κάτω από αυτό που θεωρεί καλό για τη χώρα, όπως έπραξε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όταν διαφώνησε με τη στήριξη που παρείχε το Ποτάμι και έφυγε από το κόμμα. Στέκεται απέναντι στη λογική «που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι λεφτά ξαφνικά υπάρχουν 5 μέρες πριν τις εκλογές» και θεωρεί ότι «τώρα ο Τσίπρας κάνει προεκλογική εκστρατεία αναφερόμενος στον Άρη Βελουχιώτη για να κρύψει την αποτυχία του στην οικονομία, τον πολακισμό και τις χλιδάτες διακοπές στη θαλαμηγό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πιο παλιός και από το παλιό. Δείτε το υπουργικό συμβούλιό του και θα καταλάβετε: φιγουράρουν συνεργάτες του Άκη, πρόθυμα εξαπτέρυγα του παλαιού ΠΑΣΟΚ και διάφοροι καιροσκόποι παλαιάς κοπής». Λίγο πριν τις εκλογές λέει αυτά και άλλα πολλά στα 10 ερωτήματα της Athens Voice.

Τι κρίνεται κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;
Εάν θα πάει η χώρα μπροστά ή αν θα παραμείνει κολλημένη στο λαϊκισμό και το πολιτικό ψέμα του κ. Τσίπρα. Στις Ευρωεκλογές αποφασίζουμε και ψηφίζουμε και εάν θέλουμε μια Ελλάδα που θα συναγωνίζεται στα ίσια τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ή θα παραμείνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου δεξιά και αριστερά διλήμματα. Ή πάμε μπροστά με Κυριάκο ή μένουμε ουραγοί με Τσίπρα.

Πότε και πώς γνωρίσατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ποια ήταν η κομβική στιγμή που πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε στη ΝΔ;
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώρισα στη Βουλή όταν πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015. Προσωπικά γνωριστήκαμε περισσότερο κάνοντας ποδήλατο στον Υμηττό. Τότε μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πώς συζητούσε με τους ανθρώπους που συναντούσαμε, με ευγένεια και χιούμορ. Σαφέστατα η αντίθεσή μου στη Συμφωνία των Πρεσπών ως γνωστόν την καταψήφισα, αποτέλεσε ένα πολιτικό ορόσημο. Αποφάσισα να επιστρέψω στη ΝΔ γιατί πιστεύω ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγήσει τη χώρα στο να κάνει βήματα προς τα εμπρός και θα δώσει ευκαιρίες στους πολίτες για ένα καλύτερο μέλλον.

Πέρα από τους κομματικούς, οι δικοί σας στόχοι για την ευρωβουλή ποιοι είναι;
Οι δικές μου προτεραιότητες είναι τρεις: η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς υγιές περιβάλλον δεν έχουμε τίποτα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, κάθε φορά που μπαίνουμε στο ίντερνετ κάποιες εταιρίες κάνουν «πάρτι» δισεκατομμυρίων με πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας. Και το σημαντικότερο, να επιστρέψουν οι νέοι που ξενιτεύτηκαν σε μια Ελλάδα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες και η αξιοκρατία θα είναι κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Εάν όπως λέει η ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, κλείνει το μάτι στην τρομοκρατία, καταστρέφει την Παιδεία και οδηγεί την οικονομία στα βράχια πως εξηγείτε ότι είναι η μόνη μνημονιακή κυβέρνηση που άντεξε όλη την τετραετία και μάλιστα διατηρεί δυνάμεις, που αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση των τελευταίων παροχών;
Η κυβέρνηση άντεξε στο κοινοβούλιο, εκεί διατηρεί την ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει χάσει, όμως, εδώ και πολύ καιρό την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών. Η κοινωνία πλήρωσε πολύ ακριβά από την τσέπη της την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ και έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Εκτός από το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου και την τραγική διαχείριση της οικονομίας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Υπουργοί προαναγγέλλουν δικαστικές έρευνες και ποινικές διώξεις. Οι μπαχαλάκηδες δρουν ανεξέλεγκτοι υπό την ανοχή της κυβέρνησης, η χώρα γίνεται «όμηρος» υποστηρικτών του ισοβίτη δολοφόνου Κουφοντίνα. Η Παιδεία πάει από το κακό στο χειρότερο. Τα ψωμιά της κυβέρνησης είναι μετρημένα.

Όταν ο Τσίπρας 5 μέρες πριν τις εκλογές λέει λεφτά υπάρχουν, ο Μητσοτάκης παρουσιάζει στους πολίτες ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα.

Η απάντηση της ΝΔ στην προεκλογική παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι;
Η ΝΔ θα κάνει την Επανάσταση της Λογικής. Λιγότεροι φόροι, σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις που θα δημιουργούν πολλές μόνιμες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ασφάλεια για όλους διότι χωρίς αυτή δεν υπάρχει ελευθερία. Όταν ο Τσίπρας 5 μέρες πριν τις εκλογές λέει λεφτά υπάρχουν, ο Μητσοτάκης παρουσιάζει στους πολίτες ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα.

Γιατί θεωρείτε ότι σε αυτές τις εκλογές το κλίμα έγινε τόσο τοξικό, δεν έχει ευθύνες το πολιτικό σύστημα συνολικά;
Το κλίμα είναι τοξικό εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ποιος ξεχνά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συντήρησε από το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν όπως ομολόγησαν κάποιοι από τους υπουργούς του σχεδίαζαν ακόμα και με μεθόδους Casa de papel να μπουκάρουν στο νομισματοκοπείο; Ακόμα και τώρα ο Τσίπρας κάνει προεκλογική εκστρατεία αναφερόμενος στον Άρη Βελουχιώτη για να κρύψει την αποτυχία του στην οικονομία, τον...πολακισμό και τις χλιδάτες διακοπές στη θαλαμηγό.

Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν τη ΝΔ ως το «παλιό που μας έφτασε στην χρεοκοπία»;
Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες στο πολιτικό σύστημα για το πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία. Η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της και παραδέχθηκε τα λάθη της. Ο κόσμος, όμως, διαπίστωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πιο παλιός και από το «παλιό». Δείτε το υπουργικό συμβούλιό του και θα καταλάβετε: φιγουράρουν συνεργάτες του Άκη, πρόθυμα εξαπτέρυγα του παλαιού ΠΑΣΟΚ και διάφοροι καιροσκόποι παλαιάς κοπής. Έφτασε όμως η ώρα να προχωρήσει η χώρα μπροστά με την πολιτική αλλαγή που θα ανθίσει με το αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης την επόμενη Κυριακή

Από την άλλη, η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει τρομερές προκλήσεις δεδομένης της βέβαιης αύξησης των δυνάμεων των ευρωσκεπτικιστών, των λαϊκιστών και των ακροδεξιών και στην Ελλάδα η συζήτηση για τις ευρωεκλογές εξαντλείται στα εσωτερικά θέματα...
Η Ευρώπη που ζούμε σήμερα σίγουρα δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκε ο κ. Καραμανλής, όταν έβαζε τη χώρα στην τότε ΕΟΚ πριν 40 χρόνια και μάλιστα το έκανε κόντρα στο λαϊκισμό της εποχής του που διαλαλούσε ότι «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Είναι φυσικό να συζητάμε για εσωτερικά θέματα στις ευρωεκλογές γιατί στο κάτω κάτω το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη εξαρτάται από το τι κυβέρνηση θέλουμε να έχουμε στην ίδια μας τη χώρα. Γι’ αυτό οι Ευρωεκλογές έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμα θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της ΝΔ.

Εσείς έχετε μετανιώσει για κάποια επιλογή σας σε πολιτικό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια; Και αν ναι, για ποια;
Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Μπήκα στην πολιτική για να βοηθήσω να γκρεμιστούν νοοτροπίες που κάνουν κακό τη χώρα. Έτσι άλλωστε πορεύτηκα τα τελευταία 4,5 χρόνια που ήμουν βουλευτής. Έτσι θα συνεχίσω και από το Ευρωκοινοβούλιο σε περίπτωση εκλογής μου.

Γυρίσατε σχεδόν όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Δεν θέλω να τελειώσει! Είναι σαν να ξανακάνω το «Μένουμε Ελλάδα». Παντού όπου πάω βρίσκω παλιούς φίλους και κάνω νέους. Άλλωστε είμαι και λίγο... βετεράνος αφού και το 2014 ξαναήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και τότε με είχαν τιμήσει με την ψήφο τους 130.000 πολίτες. Μεθαύριο πάω Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Σουφλί, Ορεστιάδα και σας προσκαλώ να έρθετε μαζί μου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ