Πολιτικη & Οικονομια

Ανδρέας Βαρελάς: «Ο δήμαρχος δεν έχει περιθώριο να μάθει, πρέπει να ξέρει τη δουλειά»

Ένα από τα πιο γνωστά στελέχη της αυτοδιοίκησης, νυν αντιδήμαρχος στην παράταξη Καμίνη, κατεβαίνει στις εκλογές με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 703
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανδρέας Βαρελάς
Ανδρέας Βαρελάς

Ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος στην παράταξη Καμίνη, κατεβαίνει στις εκλογές με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε τον συνδυασμό του Κ. Μπακογιάννη;
Η αυτοδιοικητική του εμπειρία. Έκανε ως δήμαρχος μία θητεία στο Καρπενήσι πάρα πολύ πετυχημένη και στη συνέχεια περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, μίας περιφέρειας με αρκετή ανομοιογένεια, στην οποία όμως, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, αυτός και η ομάδα του κατέφεραν να έχει τη μεγαλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και να αλλάξει την εικόνα της. Ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει περιθώριο ο δήμαρχος να πρέπει να μάθει, από την πρώτη ημέρα χρειάζεται να ξέρει τη δουλειά που έχει να κάνει ένας δήμαρχος.

Σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι θα δώσει προτεραιότητα, αν εκλεγεί, ο Κ. Μπακογιάννης;
Εφόσον εκλεγεί ο Κ. Μπακογιάννης η πρώτη του προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας: βελτίωση εντός 6 μηνών της καθαριότητας της πόλης, βελτίωση του οδοφωτισμού και φύλαξη των χώρων που ο Δήμος έχει πολύ μπροστά στην ατζέντα του, όπως είναι οι παιδικές χαρές, τα άλση και οι πλατείες.

Ποια θέματα θα είναι η δική σας προτεραιότητα; Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε δεδομένης της ήδη εμπειρίας σας στον Δήμο της Αθήνας;
Εφόσον εκλεγώ θα είμαι στη διάθεση του δημάρχου για όποια θέση νομίζει ότι θα είμαι χρήσιμος με την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σήμερα;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι αρμοδιότητες και η γραφειοκρατία εντός του Δήμου και εκτός του Δήμου η αστεγία και οι εξαρτήσεις. Ως προς τα ζητήματα εντός του Δήμου, ο Μπακογιάννης έχει δηλώσει και ζητά ό,τι είναι εντός των ορίων του Δήμου να είναι μοναδικός αρμόδιος ο Δήμος και να τελειώνει η καραμέλα περί αρμοδιοτήτων, η δε γραφειοκρατία να χτυπηθεί αποφασιστικά από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Τέρμα το χαρτί. Απαντήσεις στους δημότες άμεσα –όλα τα χαρτιά και τα πιστοποιητικά– δίνονται από τις δημοτικές κοινότητες, οι οποίες στο κομμάτι της διοικητικής υποστήριξης έχουν λειτουργία αντίστοιχη με τα ΚΕΠ. Για την αστεγία και τις εξαρτήσεις, πρόγραμμα απομάκρυνσης από τους δρόμους με παροχή υγειονομικής βοήθειας και χώρων ελεγχόμενης χρήσης, υποχρεωτικά όμως φυλλασσόμενους, και ταυτόχρονα αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια χρήση ναρκωτικών.

Πώς βλέπετε το ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική; Θα δυσκολέψει ή θα διευκολύνει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;
Η απλή αναλογική είναι κατά τη γνώμη μου δίκοπο μαχαίρι για τους Δήμους και τα δημοτικά συμβούλια, αρχικά γιατί η πρόθεση της κυβέρνησης που το νομοθέτησε δεν ήταν η δημοκρατική έκφραση όλων των ρευμάτων της κοινωνίας, αλλά η διάσωση των έτσι και αλλιώς λιγοστών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους και στις Περιφέρειες, το δεύτερο είναι ότι αν δεν υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες πάνω σε μίνιμουμ προγράμματα θα υπάρξουν αναγκαστικά επικίνδυνες συναλλαγές και αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μεγάλο ψέμα τέλος ότι σήμερα δεν υπάρχουν συνεργασίες και μεγάλες πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια, το 75% περίπου των αποφάσεων στον Δήμο της Αθήνας είναι ομόφωνες, ενώ στην οικονομική επιτροπή το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 85 με 90% και όπου δεν υπάρχει ομοφωνία έχουμε τουλάχιστον μεγάλες πλειοψηφίες.

Αν είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε κάτι σ’ αυτή την πόλη άμεσα, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;
Θα άλλαζα αμέσως την αντιμετώπιση των κτιρίων της εκατονταετίας 1840-1940. Σύμφωνα με στοιχεία της Μonumenta αυτά τα κτίρια είναι λίγο παραπάνω από 10.000 και πρέπει να βρεθεί κάθε τρόπος να σωθούν και να αναδειχθούν. Είναι η νεότερη ιστορία της πόλης μας, που είναι ταυτόχρονα η παλαιότερη πρωτεύουσα - πόλη της Ευρώπης. Πρέπει να δοθούν λοιπόν κίνητρα οικονομικά, ευρωπαϊκά προγράμματα, σε μία μεγάλη προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξής τους.

Σε ποια πόλη του εξωτερικού έχετε ζηλέψει πράγματα που έχει φτιάξει ο Δήμος και ποια ήταν αυτά;
Η Πράγα για τη λειτουργία της Δημοτικής της Αστυνομίας (μέχρι και το καταφύγιο ζώων είναι αρμοδιότητά της) και για τη συνεχή ανοικοδόμησή της, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον ιστορικό πλούτο της πόλης, και τη Βιέννη για τον ανοιχτό ορίζοντα στις νέες ιδέες και στην κυκλική οικονομία. Για παράδειγμα, όταν στο Μετρό της Βιέννης φρενάρει ένας συρμός για να μπει σε έναν σταθμό η ενέργεια η οποία παράγεται συσωρεύεται σε μεγάλες μπαταρίες οι οποίες μετά χρησιμοποιούνται στη δημοτική ηλεκτροκίνητη συγκοινωνία. Φυσικά διαθέτει και τον πιο διάσημο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στο κέντρο της, που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι σε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα γίνεται διαχείριση απορριμμάτων.

Τι εκτιμάτε στην Αθήνα, που δεν το βρίσκετε πουθενά αλλού;
Στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκα εγώ και τα παιδιά μου, εκτιμώ ακόμη τις γειτονιές που η καλημέρα είναι καλημέρα μέσα από την καρδιά του γείτονα και όχι κάτι ψεύτικο και απόμακρο. Για να πάω στο Μετρό των Σεπολίων καθημερινά χαιρετώ και καλημερίζω τον φαρμακοποιό της γειτονιάς και δύο, τρεις γείτονες τουλάχιστον. Αυτό είναι κάτι που και τη διάθεσή σου φτιάχνει και δεν υπάρχει πουθενά αλλού.

Πείτε μας δυο λόγια για σας.
Είμαι γέννημα θρέμμα Αθηναίος από παππού και πατέρα Αθηναίο, η μακρινή καταγωγή μας είναι από την Αρκαδία από μεικτό γάμο Έλληνα με Βενετή, μεγάλωσα στον Κολωνό στον οποίο και κατοικώ, ενώ τελείωσα το Μικτό Λύκειο Κολωνού, ασχολούμαι με την τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1982. Είναι έκτη φορά που είμαι υποψήφιος και είμαι αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και κέντρου πόλης από το τέλος του 2016.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ