Ποτάμι: Η εμπιστοσύνη των γειτόνων μας δεν πρέπει να πάει χαμένη
Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»
Η Ελλάδα χρειάζεται συμμαχίες με τις σύγχρονες δυνάμεις και όχι με τους «πολιτικούς δεινόσαυρους» της Γηραιάς Ηπείρου, τονίζει ο Στ. Θεοδωράκης.
Στην ανάγκη οι Έλληνες να μην παρασυρθούν στις ευρωεκλογές «από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες δυνάμεις, παλιές και νέες, οι οποίες, όπως συμβαίνει και σε κάθε εποχή μετάβασης, καιροφυλακτούν και απειλούν», εστιάζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο πρόεδρος του Ποταμιού, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα είναι η πιο εδραιωμένη Δημοκρατία στην περιοχή και από τις παλαιότερες πλέον στην ΕΕ» και οι ευρωεκλογές αποτελούν «απόδειξη του ακλόνητου δεσμού της Ελλάδας με την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο και αν υποβιβάζονται από τα κόμματα εξουσίας ως μια "μεγάλη δημοσκόπηση" ή ένα "δημοψήφισμα" ή το "πρώτο ημίχρονο του αγώνα" για την ανακατάληψη της εξουσίας», οι ευρωεκλογές αποτελούν πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, στην οποία οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τη διέξοδο στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση»: «Από το ενιαίο αμυντικό δόγμα έως τον υπουργό οικονομικών της ΕΕ και από την ενιαία πολιτική ασύλου έως τη φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών και τη μείωση των φυτοφαρμάκων» προσθέτει στο κείμενό του ο κ. Θεοδωράκης
Ολόκληρο το άρθρο
«Όταν τελειώνουν οι εκλογές, τότε αρχίζει η σκλαβιά», έλεγε ένας Αμερικανός πρόεδρος, από τους πρώτους -και από εκείνους που έφτιαξαν το Σύνταγμα. Γιατί σε ψήφισαν; Ποιοι σε ψήφισαν; Τι πραγματικά θέλουν αυτοί που σε ψήφισαν; Τα ψηφοδέλτια δεν έχουν πολλαπλά κουτάκια γι’ αυτό υπάρχουν και έρευνες. Όπως η Εastern Mediterranean and Balkan Monitor, η διαχρονική έρευνα στάσεων και αντιλήψεων σε 12 χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη με τη μέριμνα της Κάπα Research.
Τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα δεν έχει καλές προοπτικές για το μέλλον. Οι μισοί εκτιμούμε ότι η οικονομία πηγαίνει προς το χειρότερο σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Και το κυρίαρχο συναίσθημα στην καθημερινότητά μας είναι ο φόβος- τόσο πολύς όσο στο Κόσοβο και στη Βόρεια Μακεδονία. Η ανεργία (63%) και η φορολογία (57%) είναι αυτά που μας τρομάζουν. Την ίδια στιγμή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο και στα κόμματα -μόνο στη Βουλγαρία και τη Σερβία οι πολίτες έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη στα Κοινοβούλια τους- αλλά έχουμε τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη (58%) στη Δημοκρατία μας μετά το Ισραήλ.
Παράλληλα, οι Έλληνες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα συνδικάτα και στα ΜΜΕ. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών -ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης- είναι εξαιρετικά θετική στις ξένες επενδύσεις! Προφανώς, η απογοήτευση για το κομματικό κράτος αλλά και για τα συνδικάτα και τα ΜΜΕ, παράλληλα με την ανάγκη να ανασάνει η κοινωνία από τη φορολογία, δείχνει ως μόνη λύση στην κοινωνία τις ξένες επενδύσεις.
Στα Εθνικά τώρα, η Τουρκία από όλα τα άλλα κράτη εκλαμβάνεται ως κίνδυνος από έναν στους τέσσερις Έλληνες –κάτι αντίστοιχο πάντως συμβαίνει και με όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη, η Ελλάδα είναι η χώρα που ένας στους δύο γείτονες μας θα ήθελαν να ζήσουν. Ελκυστική και τουριστικά και πολιτισμικά. Οι γείτονες μας, μάλιστα, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ισχυροποιηθεί στην περιοχή, όπως άλλωστε το Ισραήλ αλλά και η Τουρκία.
Η Ελλάδα –κάτι που ίσως ξεχνάμε- είναι η πιο εδραιωμένη Δημοκρατία στην περιοχή και από τις παλαιότερες πλέον στην ΕΕ. Σε δύο εβδομάδες θα διεξαχθούν οι ένατες ευρωεκλογές στην ιστορία της χώρας μας. Για άλλες τρεις από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, θα είναι μόλις οι τέταρτες ευρωεκλογές. Οι υπόλοιπες χώρες είτε βρίσκονται μπλοκαρισμένες στον προθάλαμο της Ευρώπης είτε δεν ανήκουν στην ήπειρο. Οι ευρωεκλογές λοιπόν είναι η απόδειξη του ακλόνητου δεσμού της Ελλάδας με την Ευρώπη. Όσο και αν υποβιβάζονται από τα κόμματα εξουσίας ως μια «μεγάλη δημοσκόπηση» ή ένα «δημοψήφισμα» και ακόμη ακόμη ως «πρώτο ημίχρονο του αγώνα» για την ανακατάληψη της εξουσίας.
Η χώρα μας έχει λοιπόν την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της και ανάμεσα σε αυτά την εμπιστοσύνη των γειτόνων μας και να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή, εκπροσωπώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και την εξέλιξη της
Ευρώπης. Γι’ αυτό, όμως, χρειάζεται συμμαχίες με τις σύγχρονες δυνάμεις και όχι με τους «πολιτικούς δεινόσαυρους» της Γηραιάς Ηπείρου. Η αδυναμία των παραδοσιακών δυνάμεων του Κοινοβουλίου να παρουσιάσουν μια συνεκτική και
εμπνευσμένη πρόταση είναι αποκαρδιωτική.
Η λύση λοιπόν; Το Ποτάμι βλέπει τη διέξοδο στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Μια πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα αρχές Μαρτίου ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι για τους Έλληνες ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος ηγέτης.
Ελευθερία – Προστασία - Πρόοδος με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μικρά και μεγάλα της Ευρώπης. Από το ενιαίο αμυντικό δόγμα έως τον υπουργό οικονομικών της ΕΕ και από την ενιαία πολιτική ασύλου έως τη φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών και τη μείωση των φυτοφαρμάκων. Υπάρχει, βέβαια, μια μικρή προϋπόθεση! Οι λαοί της Ευρώπης -και οι Έλληνες- να μην παρασυρθούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες δυνάμεις, παλιές και νέες, οι οποίες, όπως συμβαίνει και σε κάθε εποχή μετάβασης, καιροφυλακτούν και απειλούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Πότε ξεκινά το Εορταστικό Ωράριο των καταστημάτων
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η αποτίμηση της Αντιπυρικής Περιόδου 2024
H βουλευτής πρόσκειται στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Tι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.