Πολιτικη & Οικονομια

Οι νέες δεσμεύσεις που ζητούν οι δανειστές

Δύο επεξηγηματικές επιστολές καλείται να στείλει η κυβέρνηση για παροχές και δημοσιονομική τρύπα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσακαλώτος - Σεντένο - Χουλιαράκης
Τσακαλώτος - Σεντένο - Χουλιαράκης © ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι νέες δεσμεύσεις που ζητούν οι δανειστές. Δύο επεξηγηματικές επιστολές καλείται να στείλει η κυβέρνηση για παροχές και δημοσιονομική τρύπα

Δύο «επιστολές» καλείται να στείλει η κυβέρνηση στους δανειστές με εξηγήσεις και δεσμεύσεις. Με αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιτιάσεις τους για μεγάλη δημοσιονομική τρύπα που βλέπουν φέτος στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και να επιβεβαιώσει εκ νέου τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αναφορικά με το συνολικό πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Ένα νέο «πακέτο» με δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και με την επιχειρηματολογία της Ελληνικής πλευράς αναφορικά με τις «παροχές» που ψήφισε η Βουλή (μείωση ΦΠΑ, επίδομα σε συνταξιούχους και ρύθμιση 120 δόσεων) δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ότι θα στείλει στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στόχος από ελληνικής πλευράς είναι στις διαπραγματεύσεις - που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη - να φανεί αν μπορεί να περιοριστεί η δημοσιονομική "τρύπα" την οποία δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Κομισιόν.

Ο λόγος για μία απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ  η οποία, σύμφωνα με τις ίδιεες πληροφορίες, έφτανε τις προηγούμενες μέρες ακόμα και στα 800 - 900 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω ποσό προκύπτει από τους πρώτους υπολογισμούς των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτοί μεταφέρθηκαν στα ελληνικά στελέχη.

Η κοστολόγηση, λέει η ίδια πηγή, τελεί ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Εξού και η «διγλωσσία» στις τοποθετήσεις που έγιναν από τους θεσμούς μετά τη σύνοδο του Eurogroup.

Σύμφωνα με το capital.gr, οι θεσμοί αφενός εκτιμούν ότι φέτος θα είναι μικρότερος ο δημοσιονομικός χώρος από αυτόν που υπολογίζει κυβέρνηση και αφετέρου υπολογίζουν διαφορετικά την επίπτωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι αιτιάσεις για την απόδοση των 120 δόσεων αλλά και για την «τρύπα» που προκαλεί ο εκ νέου υπολογισμός του ύψους των οφειλών. Επίσης,  υπολογίζεται διαφορετικά η απόδοση της ρύθμισης. Καταμετρούνται και οι συνέπειες των παρεμβάσεων στον ΦΠΑ και των αυξήσεων των συντάξεων.

Ωστόσο, παράλληλα - όπως ανέφερε  και ο Επίτροπος Μοσκοβισί - θα εισαχθούν στην εξίσωση η αναπτυξιακή παράμετρος (δηλαδή η ώθηση που μπορεί να δοθεί στην οικονομία λόγω των παροχών), αλλά και η κοινωνική επίδραση που θα έχουν τα μέτρα.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το χάσμα θα μειωθεί, δύσκολα όμως θα εξαλειφθεί. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι το επόμενο βήμα είναι η «παρουσίαση» των στοιχείων στο τελικό πόρισμα της 5ης Ιουνίου.  Δηλαδή μένει να φανεί πολιτικά αν θα επιλεγεί να γίνεται ξεκάθαρο στην 3η αξιολόγηση ότι ο στόχος χάθηκε ή αν απλά θα εκφράζονται οι έντονες επιφυλάξεις, δίνοντας «ραντεβού» ουσιαστικά για το φθινόπωρο και για την επόμενη κυβέρνηση…

Αίτημα για  νέα συνολική δέσμευση

Πέρα από την ανταλλαγή στοιχείων με την Ελληνική πλευρά για το θέμα των δημοσιονομικών στόχων του 2019 τίθεται θέμα γενικότερης δέσμευσης της κυβέρνησης για το πλαίσιο του πακέτου Ενισχυμένης Εποπτείας. Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της DW, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει την επαναβεβαίωση από ελληνικής πλευράς της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Παρεμφερές μήνυμα μετέφερε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να τεθεί από τα κράτη μέλη και θέμα αναστολής/αναβολής της εξέτασης του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

Τα ορόσημα

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των Υπουργών Οικονομικών στις 3 Ιουνίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euroworking Group. Θα τεθεί επί τάπητος το πακέτο εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  1. Το πόρισμα για την Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδος στο οποίο θα περιέχονται όλες οι αιτιάσεις και για την παροχολογία του 2019 αλλά και για το πακέτο του 2020 - 2021 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (και συνδέεται με το περίφημο ειδικό «μαξιλάρι» για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων).
  2. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η ανακοίνωση των πακέτων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με τις συστάσεις για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις.

Η πολιτική συζήτηση θα γίνει στις 13 Ιουνίου, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία πλέον θα έχει επίσημο θέμα «Ελλάδα» στην ατζέντα της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ