Πολιτικη & Οικονομια

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφορία
Εφορία © INTIMENEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανοίγει από μέρα σε μέρα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις. Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία κι Εφορία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτό πρέπει να γίνει κιόλας από αύριο, Παρασκευή. Άλλωστε και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, έχει διαβεβαιώσει από την Τρίτη ότι η πλατφόρμα είναι έτοιμη και πως ανέμενε μόνο την ψήφιση του μέτρου από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για την Εφορία έως και τις 30 Ιουνίου.

Ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Για τη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  • Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.
  • Κατόπιν θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
  • Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.
  • Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.
  • Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Ρύθμιση χρεών στην Εφορία

Για τη ρύθμιση χρεών στην Εφορία, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  • Ο οφειλέτης μπαίνει στην ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του TAXIS και θα κλικάρει την επιλογή Ρυθμίσεις Οφειλών.
  • Στην οθόνη που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή. Θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.
  • Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει το χρόνο. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120 θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος.
  • Συγκεκριμένα θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση, που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα. Με την ολοκλήρωση της αίτησης θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες
Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες

Η άγνοια των τιμών δείχνει αδιαφορία και ειδικά στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα είναι πιο ακριβά από ό,τι στην πραγματικότητα οι αυξήσεις είναι «περίπατος»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.