Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Οι Έλληνες μπορούν πλέον να ελπίζουν

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας / © ΙΝΤΙΜΕΝΕςΣ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: Είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ με το πολιτικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει. Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κου Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη. Αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύβει πίσω από πυροτεχνήματα και πομφόλυγες», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

«Ζητάω σήμερα εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής και του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά την ερχόμενη τετραετία, με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα στην σταθερότητα και την επιστροφή των πολλών στην ευημερία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αντιπαράθεση με το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο βασικός του στόχος δεν είναι να αντιδικήσει με τον «κρυπτόμενο», όπως τον χαρακτήρισε «κ. Μητσοτάκη καθώς του έχω ζητήσει επανειλημμένα να κάνουμε μαζί μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα και τις ευρωεκλογές».

«Ήρθα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό του σχέδιο αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύβει πίσω από πυροτεχνήματα και πομφόλυγες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010, που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία την περίοδο 2010-2014, που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Είναι το ίδιο σχέδιο που αφάνισε το ένα τρίτο της οικονομίας, που έριξε στον Καιάδα τους συνταξιούχους, που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, που επέβαλε εργασιακό καθεστώς ζούγκλας, που εκτίναξε την ανεργία σε πρωτοφανή ποσοστά για ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτό το σχέδιο επιθυμεί να εφαρμόσει πάλι σε περίπτωση που τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής».

Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ή σε πολιτικές ΔΝΤ;

«Θέλω σήμερα να αντιπαραβάλουμε τα σχέδια, τις προθέσεις, και τα έργα μας ενώπιον του ελληνικού λαού και να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, για το ποια πορεία επιφυλάσσουμε για την Ελλάδα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή -μετά την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία- σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα τελευταία χρόνια καθώς έχει επανακάμψει ο στρατηγικός ρόλος της χώρας» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το κρίσιμο ερώτημα που θέλω να θέσω είναι εάν θα διασφαλίσουμε την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα ή θα οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ; Σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ; Σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πείνας; Σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών; Ή σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών, ή θα γυρίσουμε πίσω;»

Προκαλέσατε ανυπολόγιστη καταστροφή

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο όπως είπε συμβολισμό που έχει η σημερινή συζήτηση καθώς όπως είπε, την ίδια μέρα πριν από 9 χρόνια σε αυτήν τη αίθουσα ψηφίζονταν η πρώτη δανειακή σύμβαση της χώρας με τους πιστωτές. «Σαν σήμερα, στις 8 Μάη του 2010, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν υπήρχε μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση με τους πιστωτές μας, και μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας, που θα γραφεί με μελανά γράμματα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία; Μπήκαμε σε αυτή την τραγωδία όχι επειδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά» ανέφερε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

«Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας.

«Παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να περιμαζέψουν τους αριθμούς. Δεν είμαστε εμείς αλλά ΕΣΕΙΣ που εφαρμόσατε από το ‘10 ως το ‘14 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της ΕΕ.

Εσείς κυβερνούσατε όταν χάσαμε το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου, 25% του ΑΕΠ, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης όταν 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας βρέθηκαν χωρίς δουλειά όταν η ανεργία έφτασε στο 28%, και στο 60% για τους νέους, όταν οι μισθοί μειώθηκαν 40%, και οι συντάξεις ακόμα παραπάνω, όταν το κοινωνικό κράτος ερειπώθηκε».

«Προκαλέσατε αυτή την ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση, και δεν στέρξατε να δώσετε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης έστω ένα ευρώ στους φτωχούς και στους αδύναμους αλλά τους αφήσατε στο έλεος της μοίρας τους και βυθίσατε τη πλειοψηφία των Ελλήνων στην αναξιοπρέπεια με τη πολιτική σας συμπεριφορά» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης είπε πως «το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία μια χώρα κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και με ελλείμματα παρά τους υψηλούς στόχους που υπογράφατε. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη και αγωνιστήκαμε για να φέρουμε ξανά τη χαμένη αξιοπρέπεια ενός λαού. Που απαίτησε δικαιοσύνη. Όχι χάρες, και δώρα. Αλλά σεβασμό.

«Αναγκαστήκαμε τον Ιούλη του 15, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου αργότερα να μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας, το Σεπτέμβρη του 2018 και την πήραμε όχι γιατί μας στήριξαν συμφέροντα και ΜΜΕ.

Σφίξαμε τα δόντια και εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά. Μοιράσαμε όσο πιο δίκαια γινόταν τα βάρη, αλλά ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες, ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες μας».

«Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης και με μια σειρά προγραμμάτων, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες με ενίσχυση του προϋπολογισμού για την πρόνοια που από 780 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνά τα 3 δισεκ. ευρώ.

Επιστρέψαμε την υπεραπόδοση της οικονομίας στους συμπολίτες μας, για τρία συνεχόμενα χρόνια, γιατί αυτά τα χρήματα ανήκουν σε αυτούς. Είναι οι θυσίες τους οι κόποι τους και πρέπει να ανταμειφθούν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018», είπε Πρωθυπουργός. «Πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά συγχρόνως να θωρακίσουμε την οικονομία μας μακροπρόθεσμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν τολμήσατε να κάνετε αλλά και με τη λύση για το χρέος, τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας που μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να επιστρέψουμε με καλύτερους όρους από ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Τα πετύχαμε όλα αυτά, σοβαρά και με σχέδιο. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία εσείς την οδηγήσατε εννιά ακριβώς χρόνια από σήμερα και έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα πορεία».

«Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, όσα δεσμεύτηκα και ανακοίνωσα στη ΔΕΘ, νομοθετήθηκαν όλα, ένα προς ένα και σήμερα υλοποιούνται. Και φυσικά όλα όσα ανακοινώσαμε χθες και θα νομοθετηθούν άμεσα για φέτος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%)

-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

-Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης.

Και για την επόμενη χρονιά:

-κατάργηση για τους πολλούς και ριζική μείωση σχεδόν για όλους της Εισφοράς Αλληλεγγύης

-Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 29 ετών

-Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%

-Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%.

-Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

-Μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β).

-Απαλλαγή τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας»

«Θα τα υλοποιήσουμε όλα»

«Τα μέτρα αυτά θα έρθουν εδώ την άλλη εβδομάδα ένα προς ένα και θα λέτε ναι σε όλα», τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός και συνέχισε.

«Τα δικά σας μέτρα ήταν μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού, σηκώνατε και τα δυο χέρια και λέγατε «ναι σε όλα» και έβγαινε ο αντιπρόεδρος σας και έλεγε δε θα μου πάρει εμένα τη δόξα η τρόικα».

«Όλα αυτά δεν είναι παροχές, δεν είναι κόλπα, δεν είναι δώρα. Είναι δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι η επιστροφή όσων εκλάπησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η Αρχή μιας νέας, δίκαιης, αναπτυξιακής, πορείας για τη χώρα και ο έμπρακτος σεβασμός στις θυσίες ενός λαού που υπέφερε. Είναι μέτρα μόνιμα, όχι παροδικά. Και για το '19 και για το '20 και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνουμε και σε αυτό που υπόσχεστε κρύβοντας το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα».

«Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο για το οποίο ζητάμε τη ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών και του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ διερωτήθηκε για το «ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ»;

«Η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι; Ότι δεν συμπαθείτε το κύριο Πολάκη; Τα κουτσομπολιά, οι δολοφονίες χαρακτήρων, ο κίτρινος τύπος, η λάσπη και το ψέμα. Στην Ελλάδα τα σχέδια της μαύρης προπαγάνδας έχουν αποτύχει πολλές φορές.

Πράγματι, με αυτή θα πάτε. Αλλά όχι επειδή δεν έχετε σχέδιο και πρόταση, αλλά επειδή το σχέδιο και η πρότασή σας είναι τόσο αποκρουστικά που θέλετε όπως να τα κρύψετε από τον ελληνικό λαό.

Θέλετε να κρύψετε το σχέδιό σας, επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, που καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Θέλετε να το κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού και ανθέλληνα φίλου σας, του κου Βέμπερ. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Γιατί πριν προλάβετε να κρύψετε εσείς την αμηχανία σας χθες, βγήκε ο κος Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιο μας. Και ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς.

Και μάλιστα χρησιμοποίησε αυτό για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου για πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας. Αυτός είναι ο ευρωπαίος αρχηγός σας. Να τον χαίρεστε. Έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς. Που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δε θα την υποσχεθείτε ποτέ γιατί είναι ανέφικτο. Αλήθεια και τώρα τι θα κάνετε;

Θα τη ψηφίσετε;

Βγείτε και πείτε την αλήθεια ότι δε θέλετε να τα ψηφίσετε αλλά δε τολμάτε να μην τα ψηφίσετε.

Και βάζετε το φίλο σας τον κο Βέμπερ να μας κατακρίνει επειδή εσείς δε τολμάτε. Πείτε του λοιπόν του φίλου σας ότι εμείς, θέλει δεν θέλει, τα μέτρα αυτά θα τα ψηφίσουμε και θα τα υλοποιήσουμε. Και ότι ο ελληνικός θα μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία για να υλοποιήσουμε όλο το σχέδιό μας. Γιατί όσο εσείς όσο και αυτός δε θα πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά ο λαός γνωρίζει: Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος για να γίνει ο Πρόεδρος ο κ. Βέμπερ. Άρα για να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοινώσαμε χθες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κριτική της ΝΔ στον κ. Πολάκη.

«Μας κάνατε και ένα ακόμη δώρο άθελά σας με τη μομφή στον κο Πολάκη, να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα στην υγεία» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε.

«Το βαθύτερο αίτιο της εχθρότητας σας, δεν είναι το ύφος και το ήθος του Πολάκη αλλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην Υγεία .

«Έχετε ιδιαίτερο μένος, ενάντια στα όσα κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Τις 19.000 προσλήψεις. Την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, που είχαν έλλειμμα 730 εκατομμύρια το 2014 και σήμερα έχουν πλεόνασμα 180 εκατομμύρια. Την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, στα πλαίσια της μεγάλης μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Και φυσικά πάνω απ' όλα σας ενοχλεί ότι βγήκαν τα άπλυτα δεκαετιών στη φόρα.

Τα σκάνδαλα στο φάρμακο, τις υπερκοστολογήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δωράκια, οι μίζες. Σας καίνε αυτά», είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε: «Η μομφή σας λοιπόν, δεν είναι προς τον Πολάκη. Είναι στα όσα έκανε ο Ξανθός, ο Πολάκης, κάθε στέλεχος αυτής της κυβέρνησης για να σταθεί στα πόδια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας που διαλύσατε.

Ο Κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί τα ΑμεΑ, και περιφέρει τον συμπαθή κ. Κυμπουρόπουλο, ως γλάστρα και ως προεκλογικό εργαλείο.

«Σας έχω νέα, λοιπόν. Ήρθατε να παραστήσετε τον κατήγορο, αλλά θα φύγετε ως κατηγορούμενος», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός.

«Τρία χρόνια, επενδύσατε στο χάος. Αδιαφορώντας, μάλιστα, αν η προπαγάνδα σας ευνοούσε το χάος, σε μια στιγμή δύσκολη για την Ελλάδα. Και κάνατε πάντα άστοχες προβλέψεις. Μία ο κόφτης. Μία η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τις αξιολογήσεις. Μία η περικοπή των συντάξεων. Μία το 4ο, το 5ο μνημόνιο. Αποτύχατε. Σε όλα.

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας για την ενίσχυση των πολλών. Αλλά ζητώ και ψήφο μομφής και καταδίκης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη του κ. Βέμπερ, του ΔΝΤ, καταδίκη των περικοπών στις συντάξεις, στις απολύσεις, στην εργασιακή απορρύθμιση και τη κοινωνική ισοπέδωση. Καταδίκη δηλαδή σε αυτό που θέλει να ξαναφέρει στη χώρα το αποκρουστικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα των πολλών να μιλήσουν. Ήρθε η ώρα της ολιγαρχίας και των εκπροσώπων της, να πάρουν ακόμη ένα μάθημα από τη συλλογική δύναμη του ελληνικού λαού.

Δεν βγήκαμε από τα μνημόνια, δεν διώξαμε τον ΔΝΤ, δεν σηκώσαμε ανάστημα, για να χαρίσουμε τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας στη δίψα του κ. Μητσοτάκη και των φίλων του για να επιστρέψουν στην εξουσία και να μας φέρουν τα ίδια και χειρότερα δεινά. Ήρθε η ώρα των πολλών να μιλήσουν. Ήρθε η ώρα της ολιγαρχίας και των εκπροσώπων της, να πάρουν ακόμη ένα μάθημα από τη συλλογική δύναμη του ελληνικού λαού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ