Πολιτικη & Οικονομια

Στρατηγικός κακοπληρωτής το Δημόσιο

Τα «φέσια» του έφτασαν στο 1,67 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφορία
Εφορία © INTIMENEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στρατηγικός κακοπληρωτής αποδεικνύεται το Δημόσιο, αφού μέσα στο 2019 οι μοναδικοί φορείς που έχουν πληρώσει τα χρέη τους είναι τα νοσοκομεία

Στρατηγικός κακοπληρωτής αποδεικνύεται το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το capital.gr, που επικαλείται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου 2019 πληρώθηκαν συνολικά μόνο 10,4 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά πλήρωσαν μόνο τα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι φορείς δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ.

Οι οφειλές έφτασαν στα 1,67 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου (έναντι 1,52 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες αυτές «γενιές» οφειλών πηγάζουν κυρίως από τους Δήμους, αλλά και από τα νοσοκομεία. Τα τελευταία, ήταν τα μόνα που πλήρωσαν (3,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στο μηδέν ήταν οι πληρωμές από το υπόλοιπο «ευρύ» δημόσιο το πρώτο 2μηνο του 2019.

Μέσα σε όλα πρέπει να προστεθούν  και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που παραμένουν στα 480 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στον τομέα των συντάξεων μεταφέρθηκαν διαθέσιμα κονδύλια 67,5 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώθηκαν 57,6 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιούχους.  Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, τον Φεβρουάριο, «ποσό 67,5  εκατ. ευρώ ανακατευθύνθηκε στην αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 37 του ν. 4597/2019».
 
Σημειώνεται ότι ο μηδενισμός των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η μη δημιουργία νέων είναι ένα συνεχές κριτήριο στο πλαίσιο της μετά-προγραμματικής εποπτείας. Θα κριθεί εκ νέου η Αθήνα για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου στο εν λόγω πεδίο κατά τον ερχομό των Θεσμών τον Μάιο στην Αθήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ