Αχτσιόγλου: Για πρώτη φορά, ρύθμιση με κούρεμα βασικής οφειλής
Η υπουργός Εργασίας για τη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία
«Το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι, πέραν από το κούρεμα των προσαυξήσεων, προβλέπει και κούρεμα της βασικής οφειλής»
«Όλοι όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Η ρύθμιση», υπογράμμισε, «θα δώσει μεγάλη ανάσα στους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές. Πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες θα ελαφρυνθούν ουσιωδώς».
«Το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι, πέραν από το κούρεμα των προσαυξήσεων, προβλέπει και κούρεμα της βασικής οφειλής. Συγκεκριμένα, θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, μέσω επανυπολογισμού με βάση τη χαμηλότερη εισφορά του ν. 4387/2016 για τα έτη 2002 έως 2016, εν συνεχεία θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Για τους αγρότες, υπογράμμισε ότι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κανονικά. «Επειδή ο επανυπολογισμός δεν έχει κάτι να τους εισφέρει, γιατί είχαν χαμηλές εισφορές το προηγούμενο διάστημα, θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων 100% και, εν συνεχεία, 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.
Για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές για τους εργαζόμενούς τους. «Γι’ αυτές δεν θα υπάρχει κούρεμα βασικής οφειλής. Θα υπάρχουν 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Για εφάπαξ εξόφληση, θα υπάρχει 100% κούρεμα προσαυξήσεων και για εξόφληση σε δόσεις 50% κούρεμα προσαυξήσεων» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.
«Μεγάλη ανακούφιση θα δουν και περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω αυξημένων χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία» είπε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι, με τη μείωση της οφειλής τους, απεγκλωβίζονται, μπορούν να πάρουν σύνταξη και μέσα από μία μικρή μηνιαία παρακράτηση να εξοφλήσουν την οφειλή τους.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή για ένταξη, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα από την ένταξη θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Όπως εξήγησε, η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει, αν θέλει και το κούρεμα της βασικής οφειλής ή μόνο το κούρεμα των προσαυξήσεων και τις 120 δόσεις. «Προϋπόθεση», τόνισε, «είναι η συνέπεια στην πληρωμή των εισφορών του 2019, η οποία κρίνεται στην εκκαθάριση κάθε έτους. Επίσης, για να μην βγει κάποιος εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να μην καθυστερήσει την καταβολή ποσού μεγαλύτερου των δύο δόσεων».
Αναφερόμενη στις συντάξεις χηρείας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «προχωράμε σε δύο κρίσιμα μέτρα τα οποία ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα των χηρών, που μας είχαν θέσει σε πολλές συναντήσεις. Το πρώτο μέτρο είναι η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος και το δεύτερο είναι η κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν βρήκε σήμερα ούτε μια λέξη να γράψει για τους αγρότες» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία εδώ και 13 χρόνια
«Το κίνημα έχει ως μόνο κριτήριο δράσης το κοινό καλό των πολιτών και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας»
Τα πρώτα καλά νέα πιθανόν να έρθουν από τον Μάρτιο
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στα social media
Το πρόβλημα που συγκλόνισε το πολιτικό σύστημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.