Πολιτικη & Οικονομια

Μπακογιάννης: Θέλουμε ένα Δήμο που θα αναλάβει τις ευθύνες του

«Δεν θέλουμε ένα Δήμο που απλώς θα διαμαρτύρεται, θα καταγγέλλει και θα σχολιάζει»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bakogiannis
Κώστας Μπακογιάννης / ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ

«Θέλουμε ένα Δήμο που θα βγει μπροστά να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν θέλουμε ένα Δήμο που απλώς θα διαμαρτύρεται, θα καταγγέλλει και θα σχολιάζει». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης στο ραδιοφωνικό debate του Real Fm με το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθηναίων απάντησαν σε ερωτήσεις σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου για τα θέματα της ασφάλειας, της καθαριότητας, των ναρκωτικών και του προσφυγικού.

Ειδικά για τα ναρκωτικά ο Κώστας Μπακογιάννης είπε πως είναι ντροπή το γεγονός ότι το Ελληνικό Κράτος δεν έχει στρατηγική για τα ναρκωτικά και το σχέδιο που υπάρχει από το 2012-13 είναι ξεχασμένο στα συρτάρια. «Ο Δήμος να είναι μπροστάρης. Να πάρει πρωτοβουλία και να καλύψει το κενό που αφήνει το κεντρικό Κράτος», ξεκαθάρισε σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δίνει χρηματοδοτήσεις από το 2015 αλλά δεν έχουμε αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ.

«Απαιτείται στρατηγική και συνεργασία όλων των φορέων. Έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές από το εξωτερικό», εξήγησε και πρότεινε τη λειτουργία ενός κέντρου πρόληψης σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.  Ο Δήμος να είναι – όπως χαρακτηριστικά είπε – γενναιόδωρος καθώς δεν μπορεί να δίνει λιγότερα από 150.000 ευρώ το χρόνο για πολιτικές πρόληψης, να λειτουργήσουν χώροι εποπτευόμενης χρήσης αλλά σε σημεία που θα αποφασιστούν μετά από διαβούλευση και συζήτηση στις γειτονιές με τους κατοίκους, να δοθεί έμφαση στο streetwork και να αποκτήσουμε δομές όπως υπνωτήρια και κέντρα ημέρας.

«Μιλάμε για ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με πάρα πολύ προσοχή και πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και για ανθρώπινα δικαιώματα χρηστών και κατοίκων», υπογράμμισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνοντας ότι «όταν το συζητάμε αυτό ανοικτά δεν κάνουμε εμπόριο φόβου» και πως «δεν μπορούμε να κόβουμε και να ράβουμε μία αλήθεια στα μέτρα των όποιων σκοπιμοτήτων μας». 

«Όπου περπατώ στις γειτονιές της Αθήνας, εισπράττω μια κραυγή αγωνίας», είπε για το θέμα της ασφάλειας και επανέλαβε την πρότασή του για τη λειτουργία ενός Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

«Είναι σημαντικό διότι είδατε τι έγινε προχθές στα Εξάρχεια, που δεν μπορούσαν να συντονιστούν οι δυνάμεις ασφαλείας και μετά έβγαινε το ένα υπουργείο και κατηγορούσε το άλλο. Το αποτέλεσμα είναι, ότι έχουνε γίνει τα Εξάρχεια εμπόλεμη ζώνη. Έχουμε αυτή τη στιγμή έρθει αντιμέτωποι με παραστρατιωτικές ομάδες στην πραγματικότητα και όσο εμείς μιλάμε και δίνουμε ιδεολογικές και ιδεοληπτικές μάχες μεταξύ μας, έχουμε επιτρέψει στη βία και φόβο να κυριαρχήσουν», ανέφερε.

Επ’αυτού μίλησε για συνεργασία της Ελληνικής και τη Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και για συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης για συγκεκριμένα σημεία, όπως γίνεται στο Πεδίον του Άρεως.

Παράλληλα φέρνοντας ως παράδειγμα ότι δίπλα στη Νομική υπάρχει πιάτσα ναρκωτικών και μπροστά από την ΑΣΟΕΕ ανθεί το παραεμπόριο, ξεκαθάρισε: «Το άσυλο είναι άσυλο ιδεών, είναι άσυλο διαλόγου. Δεν είναι άσυλο εγκληματικότητας και παραβατικότητας». Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση καμερών είπε πως «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας» και πως «υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα το οποίο οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε» αλλά υπάρχουν πλέον και νέες τεχνολογίες.

«Υπάρχουν κάμερες οι οποίες δεν καταγράφουν πρόσωπα αλλά λειτουργούν με infrared. Αυτές, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Τι θέλω να πω; Ας απελευθερωθούμε από τους δογματισμούς του χθες και ας προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε.

Μάλιστα κατέθεσε εκ νέου την πρότασή του για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο και το Ακροπόλ για «να στεγάσουμε τη σπουδαιότερη αρχαιολογική συλλογή του πλανήτη» με τα 200.000 ευρήματα που βρίσκονται σήμερα στις αποθήκες του Μουσείου.

«Να μετατρέψουμε την περιοχή σε πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες. Έτσι θα αλλάξει η Αθήνα και έτσι μπορεί να αλλάξει και η Ελλάδα διότι η πρωτεύουσα είναι η βιτρίνα της χώρας», τόνισε.

«Ο Δήμος θα πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη. Μία πόλη φωτεινή, ταχτοποιημένη, καθαρή είναι μία πόλη φιλική στον μόνιμο κάτοικο, στον επισκέπτη, στον εργαζόμενο, στον τουρίστα και εχθρική για τον παραβάτη και τον εγκληματία», συμπλήρωσε και έφερε ως παράδειγμα το έργο των ΣΔΙΤ για τον φωτισμό.

«Είναι ένα έργο το οποίο δίνει μια πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα με ορίζοντα τριετίας. Όλοι όσοι είμαστε σε αυτό το τραπέζι έχει νόημα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου άμεσα»,πρόσθεσε ενώ αντίστοιχα για την καθαριότητα είπε ότι «θα πρέπει να πάψουμε να δαιμονοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». 
«Εγώ δεν μιλάω για ιδιωτικοποιήσεις. Δεν μιλάω για απολύσεις. Λέω όμως το εξής πάρα πολύ απλό. Να κάνουμε αυτό που κάνουν 9 στις 10 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Να έχουμε μικτά συστήματα», υπογράμμισε και τόνισε πως για παράδειγμα το ΣΔΙΤ για το φωτισμό το έχει εγκρίνει διϋπουργική επιτροπή με τη μισή κυβέρνηση μέσα.

«Άρα λοιπόν, ας μην βουτάμε στην αριστεροσύνη του 2014 αλά καρτ και μετά να την ανταλλάσσουμε με την κυβερνώσα αριστερά του 2019 όποτε μας βολεύει», ανέφερε ενώ σε άλλη του παρέμβαση επ’αυτού πρόσθεσε: «Δεν μπορεί όταν μιλάει ο Τσακαλώτος να μιλάει για «αξιοποίηση», και όταν μιλάνε οι άλλοι για «ιδιωτικοποίηση» και μάλιστα αυτό να λέγεται από μία κυβέρνηση η οποία έχει δώσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια». 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων σχετικά με το προσφυγικό είπε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα δεν είχαμε σχέδιο, ότι έχουμε χειριστεί ένα βουνό χρήματα και τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Ειδικότερα τόνισε ότι «ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει να είναι φορέας διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων» και να υιοθετήσει καλές πρακτικές από το εξωτερικό όπως πχ από το Άμστερνταμ όπου «έχουν δημιουργήσει μια πλατφόρμα στην οποία μετέχουν όλες οι ΜΚΟ υπό το Δήμο ο οποίος λειτουργεί ως συντονιστής και καταλύτης». 
Τέλος, ο Κώστας Μπακογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης με τη Χρυσή Αυγή.

«Όλους μας ενώνει η πίστη μας στη Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή είναι απέναντι από τη Δημοκρατία. Δεν είναι απλώς εκτός της Δημοκρατίας»,δήλωσε.  
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.