Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση Novartis: Ζητούν άρση ασυλίας για τον Λοβέρδο

Στο αρχείο η δικογραφία για Πικραμμένο, Βενιζέλο, Λυκουρέντζο και Κουτρουμάνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία που ζητεί την άρση ασυλίας για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για το κακούργημα της δωροδοκίας κι όχι για αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οργισμένη η αντίδραση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του τον «πιο στοχοποιημένο πολιτικό από το 1989»

Στο αρχείο μπαίνει η δικογραφία, καθώς δεν προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία, για έναν πρωθυπουργό, έναν υπουργό και δύο υφυπουργούς, τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η έρευνα δεν κατέληξε και συνεχίζεται, κρατώντας υπό έρευνα τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Πρόκειται για το πόρισμα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, που παραδόθηκε στον Άρειο Πάγο και μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης αποστέλεται εντός της ημέρας στη Βουλή, ενώ τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και αύριο, Τρίτη, αναμένεται η κλήση των μη πολιτικών προσώπων (πάνω από 20) στην υπόθεση για τα αδικήματα κατά περίσταση της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84) που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστή από τις έως τώρα καταθέσεις.

Τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Πάντως, η εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου οι εισαγγελείς διαφθοράς τη συνδέουν με τις καταθέσεις μαρτύρων και τη διαφημιστική εταιρεία.

Τέλος, η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και για άλλες χρονικές περιόδους και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα.