- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ένταση σε ομιλία του Κατρούγκαλου στη Νέα Υόρκη για τις Πρέσπες
Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Ενταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University), στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ομογενείς απηύθυναν ερωτήσεις σε έντονο ύφος διαφωνίας και τελικά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα.
Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν μετά την τοποθέτηση του Υπουργού, όταν έλαβε τον λόγο το στέλεχος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Χρήστος Κόμσιος, ρωτώντας για την παραχώρηση του ονόματος, όπως επίσης και για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας.
Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε αρχικά από τους συντονιστές να επιτρέψουν τις ερωτήσεις, ακόμη και αυτού του περιεχομένου, επιμένοντας στην απάντησή του ότι η Συμφωνία είναι δίκαιη και συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα, όπως επίσης και ότι διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.
Στη συνέχεια, επικράτησε εκνευρισμός όταν δεν δόθηκε άμεσα ο λόγος σε άλλους ομογενείς, με αποτέλεσμα 8 – 10 άτομα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ορισμένοι εκ των οποίων φώναξαν τη λέξη «προδοσία», όπως φαίνεται και στο βίντεο του «Ε.Κ.».
«Για ποιον λόγο δεν ήρθατε στην Αστόρια να κάνετε αυτήν την ομιλία και να συζητήσετε με τους ομογενείς;», ανέφερε, σε έντονο ύφος, μια άλλη Ελληνοαμερικανίδα, πριν αποχωρήσει με ανάλογο τρόπο.
Μάλιστα, λίγο έλειψε να ξεφύγει η κατάσταση, όταν λίγο αργότερα ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Τσιούρης, ζήτησε να κάνει ερώτηση επίμονα, αλλά αρχικά ο συντονιστής τού διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε χρόνος.
Με τους υπεύθυνους ασφαλείας να του κάνουν συστάσεις και τελικά να τον απειλούν με αποβολή από την αίθουσα, ο κ. Τσιούρης είπε πως «ένα εκατομμύριο άτομα που διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι εθνικιστές» και εξέφρασε την αμφιβολία του εάν οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ έχουν διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σχολιάζοντας αργότερα το περιστατικό, ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να ακούσει τις ερωτήσεις αυτών που διαφωνούσαν, είπε ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να «πείθεις αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, με επιχειρήματα».
Παρόντες στην αίθουσα ήταν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Αναπληρωτής Μ.Α., Διονύσης Καλαμβρέζος και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού.
Πηγή: ekirikas.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.