Πολιτικη & Οικονομια

Μαχαίρι στις προβλέψεις για την ανάπτυξη βάζει η ΤτΕ

Εντός της ημέρας καταθέτει ο Γιάννης Στουρνάρας την ετήσια έκθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Στουρνάρας
Γιάννης Στουρνάρας/©INTIMENEWS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Μικρό καλάθι για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2019 κρατά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ετήσια έκθεση που παρουσιάζεται εντός της ημέρας από τον Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνεται ότι τα επίπεδα ανάπτυξης για φέτος θα κυμανθούν μεταξύ 1,8% και 1,9%, έναντι 2,2% που προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στον κρατικό προϋπολογισμό θέλουν την ανάπτυξη να φθάνει το 2,5%, στηριζόμενες στις υποθέσεις για σημαντική τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%. Την ίδια στιγμή Κομισιόν και ΔΝΤ διατηρούν τις προβλέψεις τους πάνω από το 2%, αν και αναμένεται επίσης αναθεώρηση προς τα κάτω.

Στην έκθεση της ΤτΕ ενσωματώνονται παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις από τη μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά και οι νεότερες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη (κυρίως λόγω του Brexit).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο θέμα-αγκάθι των «κόκκινων δανείων». Ο επικεφαλής της ΤτΕ θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων αντιμετώπισης σε αυτόν τον τομέα, την προώθηση-υλοποίηση μεταρρυθμίσεων χωρίς πισωγυρίσματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις από την επιστροφή των αναδρομικών βάσει δικαστικών αποφάσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ