Πολιτικη & Οικονομια

Θεοδωράκης: Ό,τι δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, θα φανεί στις κάλπες

Αισιόδοξος για τη δυναμική παρουσία του Ποταμιού στις ευρωεκλογές εμφανίστηκε ο επικεφαλής του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Θεοδωράκης / Βουλή
Σταύρος Θεοδωράκης / Βουλή / © INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αισιόδοξος για τη δυναμική παρουσία του Ποταμιού στις ευρωεκλογές εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104.6, τονίζοντας ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ότι το Ποτάμι είναι "παρών" με σωστές προτάσεις και ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στις κάλπες.

Ερωτηθείς από τον Μπάμπη Κούτρα και τον Νίκο Φελέκη σχετικά με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που τείνουν να πάρουν οι ευρωεκλογές, με επιλογή της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε πως αυτό υποβιβάζει την εκλογική διαδικασία και αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή λογική. «Προφανώς το κάθε κόμμα θα μετρήσει κέρδη και απώλειες», είπε «αλλά στις ευρωεκλογές ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει ικανούς ανθρώπους για να διαχειριστούν πολύ σοβαρά θέματα».

Απαντώντας σε ερώτημα για την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και καταργεί το ασυμβίβαστο του Ευρωβουλευτή με τον Βουλευτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για «φτηνά παιχνίδια της μικροπολιτικής και όχι της πολιτικής». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Καλό είναι να αλλάζουμε τα πράγματα σε νεκρό χρόνο, πριν αρχίσει το ματς».

Βασικά σημεία της συνέντευξης

Για τον Μακρόν και την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση

Το κείμενο που έδωσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος Μακρόν με τον τίτλο "Ευρωπαϊκή Αναγέννηση" εμπεριέχει τουλάχιστον 13 προτάσεις, από τους μετανάστες μέχρι την αστυνομία συνόρων και τα αγροτικά προϊόντα, που έχει κάνει και το Ποτάμι στην ελληνική κοινωνία. Οι προτάσεις μας συμπίπτουν, άρα δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην κοιτάμε σοβαρά προς την πλευρά του προέδρου Μακρόν και της ατζέντας του στην Ευρώπη. Από την άλλη βλέπουμε και ποιοι είναι οι αντίπαλοι. Η αριστερά, κάποιοι που έχουν φοβικές απόψεις για την Ευρώπη, και οι δεξιοί που περιέχουν και εθνικιστές, ανθρώπους που φοβούνται ουσιαστικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μιλούν για νέα σύνορα.

Για την αντιγραφή των ιδεών του Ποταμιού και τη μεταγραφή βουλευτών και στελεχών σε άλλα κόμματα

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να μας αντιγράφουν τις θέσεις. Πολλά πράγματα που έχει πει το Ποτάμι τα άκουσαν στη ΝΔ, κάποια άλλα για τα δικαιώματα τα κοιτούν στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ.

Τα στελέχη έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν, να αλλάξουν απόψεις. Με τους βουλευτές έχω ένα πρόβλημα γιατί το θεωρώ αντιδημοκρατικό. Ένας βουλευτής που εκλέγεται με μία σημαία, με ένα πρόγραμμα, με μία θέση, δεν μπορεί στη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου να βγαίνει και να λέει άλλα πράγματα.

Για την ηθική πλευρά της πολιτικής και την απειλή από το δίπολο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Υπάρχει ένα πρόβλημα με το πολιτικό μου DNA. Δεν με ενδιαφέρει τι είναι χρήσιμο με την έννοια της κάλπης. Με ενδιαφέρει να μην προδίδω αυτά που έχω πει στους ψηφοφόρους μου και με ενδιαφέρει και το καλό της πατρίδας. Αυτοί είναι οι δυο γνώμονες που ακολουθώ. Άρα, δεν θα ενταχθώ ούτε στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα – σας μίλησα για την αντίθεσή μου περί πολιτικού λαϊκισμού – αλλά δεν θα ενταχθώ ούτε στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη, που νομίζει ότι όλοι μαζί -από την ακροδεξιά που έχει στο κόμμα του, μέχρι το κέντρο- μπορούμε να ενταχθούμε σε ένα κόμμα, σε ένα μέτωπο, σε μια σημαία, υπό έναν αρχηγό και να είναι καλά η χώρα. Αυτό δεν θα γίνει.

Η χώρα χρειάζεται διαφορετικές φωνές. Ο πόλεμος που γίνεται απέναντι στο ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, όχι για τις θέσεις τους, αλλά για να μην έχουν παρουσία στις επόμενες εκλογές, είναι ένας πόλεμος που βάλλει τη Δημοκρατία. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εμένα, αλλά περιλαμβάνω όλους τους προοδευτικούς κεντρώους. Αρκεί τα μικρά κόμματα να έχουν πλεύση. Γιατί ακούω π.χ. την κα Γεννηματά να λέει «την επόμενη μέρα ας τα βρουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και ας κυβερνήσουν οι δύο καινούριες δεξιές». Εάν μου επιτρέπετε, δεν είναι μία σοβαρή πρόταση αυτή. Εμείς είπαμε ότι έχουμε μία προοδευτική φιλελεύθερη πλεύση και με αυτή θα πορευτούμε μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η δικαίωση του Ποταμιού να στηρίξει τη χώρα σε μία δύσκολη εποχή έχει έρθει από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι η Ρωσία που ήταν η πρώτη χώρα που είχε αναγνωρίσει αυτή τη χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τώρα με ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι από εδώ και πέρα αναγνωρίζεται ως «Βόρεια Μακεδονία» και δεν υπάρχει «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό δεν είναι κέρδος για μας;

Το δεύτερο είναι ότι η σχέση μας με το ΝΑΤΟ μετά την καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή έχει μια καινούργια "περπατησιά", η οποία θα είναι προς όφελός μας στο Αιγαίο.

Το Ποτάμι δεν είναι μία αντιαμερικανική δύναμη. Δεν είναι έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία αγκαζέ με τον κ. Σκουρλέτη, και φοβάμαι αύριο και με τον κ. Γεωργιάδη, να φωνάζουν «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Ξέρετε πόσοι πολιτικοί που έλεγαν «όχι» σε αυτή τη Συμφωνία, έλεγαν «επιτέλους» που έγινε; Έλεγαν "εντάξει εμείς δεν μπορούσαμε να το στηρίξουμε αυτό, αλλά ευτυχώς που έφυγε ένα αγκάθι από τα βόρεια σύνορά μας". Εμείς λοιπόν είχαμε την τόλμη να το κάνουμε.

Για τις «γέφυρες» του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είμαι με τις γέφυρες. Η ψήφος μας για τη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σημαίνει ότι επειδή σε αυτό το πράγμα πήγαμε μαζί, θα πηγαίνουμε μαζί από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό δεν είμαι με τις γέφυρες, γιατί αποσιωπούν ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικής πολιτικής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.