Πολιτικη & Οικονομια

Μικρό παράθυρο για αναδρομικά στους δημοσίους υπαλλήλους

Τι είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ypalliloi
© INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μικρό παράθυρο για την πιθανή καταβολή αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και εφόσον υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων τους για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Δεσμεύθηκε ωστόσο, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές (όπως η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος), η κυβέρνηση να μελετήσει το όλο θέμα κάνοντας τον εξής διαχωρισμό:

Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι απέβη άκαρπη η συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο για τον 13ο – 14ο μισθό, για τα Β.Α.Ε. και για το ανθυγιεινό επίδομα, αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών στις απαντήσεις του είπε:

1.    Δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

2.    Εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές (όπως η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος), τότε θα μελετήσει το όλο θέμα και το διαχώρισε ως εξής:

α) Για τα αναδρομικά, το έχει συζητήσει με την Τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.

β) Για την επανανομοθέτηση και τη χορήγησή τους εφεξής είπε ότι θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, γιατί επηρεάζουν τον προϋπολογισμό (υπονοώντας ότι θα λάβει αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών).

3.    Για το θέμα των Β.Α.Ε. δήλωσε ότι το κόστος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δε θα μειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό. Αρνήθηκε να λύσει το θέμα ΤΩΡΑ, με βάση τις προτάσεις μας, παραπέμποντάς το για επίλυση μετά τις εκλογές, για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών ήταν αρνητικός και στο αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. νοσηλεύτριες) από τα 67 στα 62 αντιπροτείνοντας τα πέντε τελευταία χρόνια του εργασιακού τους βίου να υπηρετούν διοικητικές θέσεις.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι «ο αγώνας για τον 13ο και 14ο μισθό, όπως και για τα Β.Α.Ε. θα συνεχιστεί, μέχρι την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ