Πολιτικη & Οικονομια

Ξεπερασμένο το όριο των ομαδικών απολύσεων

Αλλαγές προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλλαγές στο νόμο που προβλέπει όριο 5% στις ομαδικές απολύσεις προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κερκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη. Η κ. Μπόλαρη, με αφορμή πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του ορίου των απολύσεων, κάλεσε τον υφυπουργό να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να συναινέσει.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία, διότι είτε ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του, είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει» σημείωσε ο κ. Κερκέρογλου, προσθέτοντας ότι η ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει και κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

«Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Σωστά απαντά ο επίτροπος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις», κατέληξε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη δυνατότητα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ως προς τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης, επικαλούμενος την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores.

Όπως είπε ο κ. Κερκέρογλου, βάση της συζήτησης για τις αλλαγές θα αποτελέσει μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που πρόκειται να παραδοθεί στην κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου.

Η απάντηση της κ. Μπόλαρη

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Μ. Μπόλαρη εκτίμησε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εξυπηρετήσει κυρίως τα σχέδια μεγάλων κλάδων του κεφαλαίου, όπως είναι οι τραπεζίτες, «οι οποίοι εξακολουθούν παρά την κρίση να έχουν μεγάλα κέρδη».

Τ.Σ.