Πολιτικη & Οικονομια

Έως την Πέμπτη οι ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Ποιους και πότε συμφέρει το… διαζύγιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφορία
Εφορία / © INTIME NEWS/Iconpress p.a.

Έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στην Εφορία οι ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων για όσους το επιθυμούν.

Γιατί να κάνεις ξεχωριστή δήλωση - Πότε συμφέρει

Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι.
O κάθε σύζυγος πληρώνει μόνο τον φόρο που του αναλογεί.
Μπορεί να εισπραχθεί επιστροφή φόρου ή να γίνεται συμψηφισμός επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου.
Ο σύζυγος που δεν χρωστάει στην Εφορία μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ενώ αυτό το οποίο ισχύει σήμερα είναι ότι, εάν ένας από τους δυο συζύγους έχει χρέη προς την εφορία, τότε ο άλλος σύζυγος δεν παίρνει φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου.

Πότε συμφέρει η κοινή δήλωση 

Η κοινή φορολογική δήλωση συμφέρει ζευγάρια:

που αντιμετωπίζουν ζήτημα κάλυψης τεκμηρίων
που δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών για την κάλυψη του αφορολογήτου.

Ειδικότερα στην περίπτωση των τεκμηρίων, εάν ένας σύζυγος πιάνεται στην «τσιμπίδα» τους, μπορεί ο έτερος να συνδράμει για να καλύψει με τα εισοδήματά του την διαφορά που προκύπτει  και να μην επιβαρυνθεί ο άλλος.  
Το ίδιο ισχύει και με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι οποίες εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.  Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι εάν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων  το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση  μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ