Πολιτικη & Οικονομια

Η Μαίρη Πόπινς μπήκε στην κυβέρνηση

Ο Forrest Gump υμνεί τη νέα υπουργό Μακεδονίας Θράκης και Περπατήματος

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 691
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lezanta.jpg

Αγαπητή ομπρελοφόρε του Μακεδονίας Θράκης,

Σας καταλαβαίνω... Πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερα άτυχη αυτές τις ημέρες. Πάνω που ήρθε επιτέλους η στιγμή να λάμψετε δικαιωμένη. Να μαζέψετε επάνω σας τα φώτα της δημοσιότητας και να γίνετε παράδειγμα και ζωντανή διαφήμιση του lifestyle πάνω στο οποίο ποντάρατε, πήγε και απασφάλισε ο Πολάκης. Και από τη μια στιγμή στην άλλη, κανείς δεν ασχολείται μαζί σας. Όπως και πριν τοποθετηθείτε στο Μακεδονίας Θράκης…   
Γι’ αυτό ακριβώς σας γράφω, όμως. Για να σας πω ότι δεν είναι έτσι. Ακόμα κι αν κανείς δεν θυμάται πλέον το όνομα Ελευθερία Χατζηγεωργίου, όλοι ξέρουν πως εσείς είστε η πραγματικά κερδισμένη των ημερών. Γιατί οι Πολάκηδες δεν συγκρίνονται με εσάς. Αυτοί είναι κάτι πυροτεχνήματα που ανεβαίνουν ταχύτατα, εκρήγνυνται εντυπωσιακά και μετά ξεχνιούνται μέσα στη γραφικότητά τους. 

Ενώ εσείς θα υπάρχετε για πάντα. Γιατί ποτέ δεν θα σταματήσει να βρέχει. Και οι αρχηγοί θα χρειάζονται πάντα κάποιον να τους κρατάει την ομπρέλα. Και όσο υπάρχετε εσείς, μόλις μπείτε στην κυβέρνηση θα στέλνετε ένα πολύ πιο ηχηρό μήνυμα. Εκκωφαντικής ισχύος. Πολύ πιο διαβρωτικό για το «σύστημα» από οποιονδήποτε Πολάκη.  Γιατί έχετε γίνει το σύμβολο μιας Ελλάδας που παλιά δεν τολμούσε να βγει και να διακηρύξει φωναχτά ποια είναι στην πραγματικότητα. Και τώρα εσείς και άλλοι σαν εσάς, της δίνετε τη δυνατότητα να δικαιωθεί. Μιας Ελλάδας που θεωρεί ότι στο βιογραφικό της αρκούν μερικά «περπατήματα» σε κινηματικούς σταθμούς τύπου Γένοβας και μερικές «σκέψεις» (μαζί με άλλους) για την αδικία του κόσμου. Μιας Ελλάδας ζηλωτών. Που θεωρεί ότι αγωνίζεται, όταν κράζει τους κακούς στο Τwitter. 

Και τώρα, επιτέλους, αυτή η Ελλάδα που τόσα χρόνια στέναζε κάτω από τη γενικευμένη καταπίεση όλων αυτών των «φλώρων» που πήγαιναν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να σπουδάσουν, απελευθερώνεται. Η καθήλωση στην αιώνια εφηβεία γίνεται κυρίαρχο ρεύμα. Υπουργοποιείται. Και κυρίως εκδικείται τόσα χρόνια περιφρόνησης. Υποχρεώνοντας αυτούς που την περιφρονούσαν να δουλεύουν δίνοντας τις μισές και βάλε αποδοχές τους για να την τρέφουν. 

Πλέον μπορείτε να περιφέρετε τις βεβαιότητές σας και την επιμονή σας στη ζωή που διαλέξατε σαν παράσημο. Και έχετε τα στοιχεία να συνηγορούν υπέρ σας: Το 90% των διορισμών τα τελευταία χρόνια έγιναν σε αποφοίτους λυκείου. Γιατί κανείς δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Και γιατί αυτοί είναι η πελατεία που πρέπει να είναι για πάντα εξαρτώμενη. Αφού έτσι κι αλλιώς οι πτυχιούχοι σάς αδειάζουν τη γωνιά. Και σας αφήνουν απόλυτους κυρίαρχους. Χωρίς την ενοχλητική τους παρουσία. 

Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο θρίαμβός σας. Η επικράτηση αυτού του ημι-λούμπεν, ημι-μικροαστικού ονείρου της προσκόλλησης σε ένα δημόσιο που προσφέρει μια ανεκτή ζωή. Με μυρωδιά τσίκνας από ουζερί στα ρούχα. Και κατώτατο μισθό πολύ κοντά στο επίδομα ανεργίας. Και στα χαρτζιλίκια από τους παππούδες. Και στα επιδόματα με τα οποία σε φιλοδωρούν οι συμπονετικές κυβερνήσεις. Χωρίς προσδοκίες. Περιχαρακωμένοι στις βεβαιότητές μας για πάντα. Είναι τυχαίο, νομίζετε, ότι ο πρωθυπουργός σάς έδωσε ολόκληρο υφυπουργείο λίγες ώρες μετά τη νίκη που διατήρησε την απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Ναι, αυτών των πανεπιστημίων που όλοι, μέχρι και ο υπουργός Παιδείας, φρόντισαν να απαξιώσουν.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι ένα πανεπιστήμιο χωρίς καταλήψεις από «συλλογικότητες» δεν έχει λόγο ύπαρξης στο δικό σας σύμπαν αξιών. Είναι ότι παράγει «ειδικούς» που αμφισβητούν τη «λαϊκή σοφία». Αφήστε που όταν αρχίσουν αυτοί οι «οργανισμοί του διαβόλου» να παράγουν φιλόδοξους απόφοιτους που θέλουν να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, απειλείται ολόκληρο το οικοδόμημα. Ενώ με ανθρώπους σαν κι εσάς, μπορεί ο πρωθυπουργός να απαξιώσει απολύτως όλο το σύστημα της παλιάς εξουσίας. Όλο το status. Σαν επιτυχημένο τρολάρισμα. Οπότε μην ανησυχείτε που δεν θυμούνται το όνομά σας. Θα υπάρχετε πάντα εσείς και η ομπρέλα σας. Αν ήμουν στη θέση σας, θα πήγαινα και στην ορκωμοσία με αυτήν. Για να την ανοίξω την ώρα της φωτογράφισης και να αρχίσω να πετάω ως διά μαγείας πάνω από όλους. Σαν μια Μαίρη Πόπινς της μιζέριας. 
Ειλικρινά, θαυμαστής σας...

Υ.Γ. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες όπου καλύπτετε με την ομπρέλα σας τον μελλοντικό πρωθυπουργό, παρατήρησα ότι την έχετε τοποθετήσει τελείως λάθος. Με αποτέλεσμα το νερό, αφού διοχετευθεί στη διπλανή ομπρέλα, να κυλάει κατευθείαν επάνω του. Φαντάζομαι ότι το κάνετε επίτηδες. Γιατί αν το κάνατε σωστά, κινδυνεύατε να σας κατηγορήσουν για φραξιονισμό…


Απάνθρωπη θέση εργασίας της εβδομάδας

Ζαχαροπλάστης της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που υποχρεώνεται να την προμηθεύει 
κουραμπιέδες για τα αστεία της


Θα έπρεπε να υπάρχει μια λέξη για...

«Διακόπταση»
Η απόσταση που διανύει κάποιος μέσα σε ένα δωμάτιο που έχει δύο διαφορετικούς διακόπτες για να ανάβει το φως, προκειμένου να καταφέρει να βρει τον σωστό συνδυασμό για να το ανάψει.


Η μετάφραση της εβδομάδας

metafrasi.jpg

Θάνος Μωραΐτης
«Αποδέχθηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού, γιατί πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας»

Μετάφραση
«Ψάχνω να βρω ωραίες λέξεις για να ξεπεράσω το γεγονός ότι θα είμαι στο ίδιο υπουργικό με τον Πολάκη, αλλά καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, εντάξει;»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ