Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία Μαξίμου-τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

Προστατεύονται τα σπίτια με εμπορική αξία έως και 250.000 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46836.jpg
Μέγαρο Μαξίμου/©INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Κυβέρνηση και επικεφαλής των τραπεζών κατέληξαν σε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα newmoney.gr ο νόμος Κατσέλη οδεύει προς αντικατάσταση και το νέο συμφωνηθέν πλαίσιο θα καλύπτει τους δανειολήπτες που οι πρώτες τους κατοικίες είναι υποθηκευμένες και έχουν εμπορική αξία έως 250.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο νέο πλαίσιο θα υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ). Το Δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με ανώτατο όριο τις 24.000.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ