Πολιτικη & Οικονομια

Με 153 ΝΑΙ κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Στον απόηχο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μητσοτάκη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με 153 ΝΑΙ έγινε δεκτό από την ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο κύρωσης της ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Επί συνόλου 294 βουλευτών, οι 140 ψήφισαν ΟΧΙ, ενώ παρών δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός. Έξι βουλευτές ήταν απόντες. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και  Σταύρος Θεοδωράκης.

Μετά την κύρωση του σχεδίου νόμου, ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτήθηκε από βουλευτής και την έδρα του καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Προηγήθηκε η άγρια κόντρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, καθώς και της αντιπαράθεσης Τσίπρα-Καμμένου με... ποιήματα.